Ook PwC econometristen zien Brazilie als winnaar WK

13 juni 2014 Consultancy.nl

Na onder meer Hypercube en Goldman Sachs hebben nu ook econometristen van PwC het gewaagd om te voorspellen wie het WK gaat winnen. Wederom valt de keuze op Brazilië. De kansen van Nederland zijn volgens PwC aanzienlijk lager. Ze missen vorm en het thuisvoordeel van Zuid-Amerikaanse landen helpt ook niet bepaald mee.

Brazilië favoriet
Eerder deze maand schreef Consultancy.nl over de WK voorspelling van Hypercube, een adviesbureau dat zich specialiseert in sportvoorspellingen. Aan de hand van speler- en teamstatistieken bracht Hypercube de sterkte van teams in kaart en simuleerde aan de hand van deze sterktes de WK afloop. Conclusie: Brazilië wint het WK 2014, Duitsland en Spanje zijn kanshebbers. Volgens de berekeningen van Hypercube heeft Brazilië maar liefst 21% kans om het toernaooi te winnen. “Ze spelen in eigen land, hebben een sterk team en een prima loting,” stelden de onderzoekers. Nederland is volgens Hypercube de vijfde kanshebber en maakt ‘slechts’ 8% kans op de titel.

Teamsterktes
Ook PwC UK deed uitgebreid onderzoek naar de kansen van de deelnemende landen op het WK. Om de sterkte van ieder landenteam in kaart te brengen keek PwC onder meer naar vijf (verschillend gewogen) variabelen waarop zij ieder land beoordeelden: huidige vorm, thuisvoordeel, aantal spelers, voetbalinteresse en traditie. Met name de huidige vorm, gebaseerd op FiFA data, en het thuisvoordeel van de Zuid-Amerikaanse landen wogen zwaarder in de beoordeling. De teamsterktes:

Sterke teams tijdens WK 2014

Net als in het onderzoek van Hypercube, blijkt duidelijk dat ook de PwC onderzoekers Brazilië het sterkst inschatten. Weliswaar hebben ze niet de vorm die Duitsland (op #2) en Spanje (op #4) momenteel hebben, maar de ‘Goddelijke Kanaries’ compenseren dit ruimschoots door met name het thuisvoordeel tijdens het WK 2014. Het thuisvoordeel zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat Argentinië (#3) boven Spanje staat. Nog opvallender is echter dat Nederland, die in de berekeningen van Hypercube in het rijtje kanshebbers nog tenminste op de 5de plek stond, relatief laag op de PwC ranking te vinden is. Nederland scoort op alle factoren laag en ook de vorm lijkt niet helemaal te kloppen – Nederland speelde in ieder geval een matige uitzwaaiwedstrijd tegen Wales voordat zij naar Brazilië afreisden.

Groepssterktes
Op basis van de teamsterktes berekende PwC ook de sterkte van de poule indeling:

Sterkste poules van WK 2014

In tegenstelling tot het Hypercube onderzoek wordt niet groep B (waarin Nederland met Spanje, Australië en Chili is ingedeeld) als de ‘Group of Death’ gezien, maar juist groep D (Uruguay, Italië, Engeland en Costa Rica) en groep G (Duitsland, de VS, Portugal en Ghana). Volgens PwC is de zwakste groep op het WK groep H (België, Rusland, Algerije en Ziud-Korea). Na jaren van afwezigheid op grote toernooien is België duidelijk weer op de goede weg en is favoriet in groep H bovenaan te eindigen.

PwC Nederland
De Nederlandse  econometristen van PwC gingen zelfs een stap verder dan hun Britse collega’s. Zij wagen zich aan een hele simulatie tot aan de finale. Conclusie: Brazilië wint de finale van Spanje, na het nemen van strafschoppen.

Voorspelling WK 2014 

Nieuws

Meer nieuws over