Amsterdam moet inhuur inperken ipv reorganiseren

11 juni 2014 Consultancy.nl

Na jaren van tientallen reorganisaties is de gemeente Amsterdam ook de komende jaren van plan om het aantal ambtenaren fors te verlagen. Tot een kwart van de banen staat ter discussie. Maar dat is helemaal niet nodig, stelt de centrale ondernemingsraad Amsterdam (COR Amsterdam). Banen voor ambtenaren kunnen behouden blijven als er drastisch wordt bezuinigd op de torenhoge uitgaven aan externe adviseurs.

Anno 2014 heeft Amsterdam zo’n 16.000 ambtenaren in dienst, die samen verantwoordelijk zijn voor de dienstverlening aan iets meer dan 810.000 inwoners. Daarmee is Amsterdam vanuit een FTE oogpunt een van de meest inefficiënte gemeenten van het land - de hoofdstad telt 19 ambtenaren per duizend inwoners, bij andere grote gemeenten zijn dat er 11. Bovendien kosten Amsterdamse ambtenaren ook nog eens aanmerkelijk meer dan hun collega’s in bijvoorbeeld Utrecht of Den Haag. 

Amsterdam

Met dit in achterhoofd loopt de hoofdstad met concrete plannen rond om de efficiëntie een impuls te geven door fors te snijden in het ambtelijk apparaat. Hoewel nog niet duidelijk is welke partijen het nieuwe Amsterdamse college gaan vormen, staat een nieuwe bezuinigingsronde op het ambtelijk apparaat hoog op de agenda. Volgens recente schattingen van Het Parool en Het FD – die zich baseren op vertrouwelijke beleidsdocumenten – staat tot een kwart van de arbeidsplaatsen op de tocht. De operatie moet in 2018 zijn afgerond. Wanneer de plannen doorgang vinden dan worden ambtenaren van Amsterdam geconfronteerd met de zoveelste reorganisatie. Volgens de COR zijn er sinds 2008 maar liefst 115 reorganisaties doorgevoerd.

Externe inhuur
De COR stelt dat de gemeente verandermoe is en dat het ongewenst is voor de dienstverlening aan de burgers om verder te snijden in het aantal FTE’s. De gemeenten zou er verstandig aan doen om bezuinigingen elders te vinden, zoals het aanpakken van de torenhoge kosten aan externe adviesbureaus en ZZP’ers. Afgelopen jaar gaf Amsterdam volgens de centrale ondernemingsraad meer dan €200 miljoen uit aan allerlei vormen van externe inhuur. “Dit zijn bijna 3.000 vaste arbeidsplaatsen die niet worden ingevuld,” stelt de COR.  

COR Amsterdam

Daarnaast wijst de COR op het feit dat het bedrag van €200 miljoen slechts een voorzichtige schatting is. “De gemeentesecretaris weigert tot op heden om goed inzicht te verschaffen in de totale omvang van de externe inhuur,” aldus de COR in een recent gestuurde open brief aan alle gemeenteraads-fracties. “Amsterdam is kampioen in het wegboeken van externe inhuur in de begroting.”

Minder externen en lagere fees
De COR schrijft dat de gemeente eerst inzicht moet krijgen in de precieze omvang van de kosten van externe inhuur voordat er opnieuw blindelings wordt gesneden in het ambtenarenapparaat. Daarnaast moet worden gestuurd op concrete acties om de kosten van externe inhuur terug te brengen tot maximaal 2% van de loonsom en moeten de gemiddelde uurtarieven voor externen (drastisch) omlaag. “Wij vinden zelf dat er direct en snel bespaard kan worden door de externe inhuur drastisch te verminderen en in te perken. Hier valt voor de gemeente veel geld te halen zonder dat de kwaliteit van dienstverlening aan de burger wordt aangetast.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup