Familiebedrijven profiteren eerder van betere economie

10 juni 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Familiebedrijven hebben op korte termijn meer voordeel van de economische heropbloeing dan andere bedrijven. “Zij betalingen investeringen vaker uit eigen zak en laten minder mensen lopen tijdens een crisis”, aldus Roberto Flören, verbonden aan Baker Tilly Berk en hoogleraar Familiebedrijven aan de Nyenrode Business Universiteit, tegenover het FD. 

Verschil in strategie
In Nederland zijn zo’n 260.000 duizend familiebedrijven vertegenwoordigd. Zij voorzien in 53% van het bruto nationaal product en bijna de helft van de werkgelegenheid. Wat deze bedrijven gemeen hebben is dat zij in tijden van crisis over het algemeen anders reageren dan niet-familiebedrijven. Familiebedrijven neigen er bijvoorbeeld naar om investeringen uit eigen zak te betalen, waardoor financiers geen druk op hen uit kunnen oefenen om in tijden van crisis verplicht mensen te ontslaan. 

Familiebedrijven

Dit gebeurt dus ook volgens Flören op veel minder grote schaal, waardoor er feitelijk een overcapaciteit ontstaat. Deze overcapaciteit wordt wel weer handig op het moment dat de economie aantrekt. Familiebedrijven hebben dan een lichte voorsprong omdat zij niet opnieuw mensen hoeven aan te trekken en inwerken. 

Beursgenoteerde bedrijven daarentegen zijn meer op korte termijn gericht. Aandeelhouders voeren de druk op om niet in het hier en nu verlies te lijden. Met als gevolg dat er medewerkers ontslagen worden om het bedrijf op dat moment in balans te houden. 

Samen door moeilijke situaties
Internationaal transportbedrijf Nijhof-Wassink is een goed voorbeeld van een familiebedrijf dat nu de vruchten plukt van het beleid. Dankzij enkele overnames groeide hun personeelsbestand juist tijdens de crisis. Ze gingen van 750 naar 1.000 medewerkers. President-commissaris van de Nijhof Group Freddy Nijhof zegt daar het volgende over tegenover de zakenkrant: “Indien je tijdens de crisis personeel ontslaat zal je opnieuw moeten investeren op het moment dat de economie weer aantrekt.” Hoe losten ze dit op zonder teveel  verlies te leiden? “In de transportbusiness zijn overuren eigenlijk standaard. Wij losten dit onder andere op door de chauffeurs tijdelijk 50 in plaats van 57 uur per week te laten werken. Als familiebedrijf vinden we het belangrijk om samen ook door moeilijke situaties heen te gaan”, vertelt Nijhof. 

Roberto Floren

Groei blijft achter
Familiebedrijven hebben dus een voorsprong wanneer de economie weer aantrekt. Echter, in tijden van hoogconjuntuur kan het financieringsbeleid als een rem op de groei werken. Flören licht toe: “Bij een stevige economische groei van 3% of 4% groeien familiebedrijven minder dan andere”, zegt hij. “Andere bedrijven maken ten tijde van een hoogconjunctuur meer gebruik van externe financiering om extra snel te groeien. Maar familiebedrijven blijven ook dan de investeringen veelal uit eigen zak betalen.”