China zet na strategiebureaus ook IT reuzen onder druk

29 mei 2014 Consultancy.nl

Recente ophef rondom de beschuldigingen van wederzijdse spionagepraktijken door China en de VS leidden er eerder deze week al toe dat Chinese staatsbedrijven de komende maanden minder of zelfs helemaal geen beroep meer gaan doen op grote Amerikaanse strategiekantoren. Na de strategy consulting branche lijken nu ook grote Amerikaanse IT organisaties, waaronder IBM, de dupe te gaan worden van de politieke affaire.

Cyberspionage

Vorige week diende de Verenigde Staten een aanklacht in tegen vijf Chinese legerofficieren. Zij zouden de computers van Amerikaanse organisaties gehackt hebben (o.a. Alcoa, overheid) en daarmee handelsgeheimen en overige gevoelige informatie in handen hebben gekregen. In een reactie op de beschuldigingen droeg China diverse Chinese staatsbedrijven op hun relatie met Amerikaanse consultancybureaus te beëindigen en hun diensten niet langer in te huren. Daarbij zou het onder meer gaan om toonaangevende Amerikaanse strategie adviesbureaus als McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Bain & Company, Strategy& en A.T. Kearney.

Cybercrime

De aangekondigde maatregelen blijven echter niet beperkt tot de management consultancy branche. China verlangt nu ook van de eigen bankensector dat zij niet langer gebruik maken van servers van de diensten en servers van de Amerikaanse IT-reus IBM. Dit stelt persbureau Bloomberg op basis van eigen onderzoek. Volgens Bloomberg zou het verzoek aan de banken komen van The People’s Bank of China en het Chinese Ministerie van Financiën.

De Chinese overheid zou daarnaast de risico’s van IBM servers willen analyseren door middel van een inmiddels opgezette werkgroep, die onder leiding staat van Xi Jinping, de President van China. De Chinese regering zou volgens andere bronnen verder aangegeven hebben dat de VS misbruik maakt van zijn geopolitieke macht en als politieagent optreedt, terwijl Amerika volgens China zelf spionagepraktijken hanteert. De Chinese overheid kondigde verder aan dat ze de komende periode diverse aanbieders van IT-producten en diensten uitgebreid onder de loep zal gaan nemen.

IT Logos

De ontwikkelingen hebben mogelijk een impact op grote Noord-Amerikaanse techorganisaties, zoals bijvoorbeeld CGI (Canada), Cisco en Microsoft (beiden VS). Net als bij de strategiekantoren biedt de spionagerel voor Europese spelers mogelijk juist kansen. Mochten de banden met de Amerikanen daadwerkelijk worden doorgesneden, dan biedt dat een uitgelezen mogelijkheid voor Europese of Indiase branchegenoten (bijv. Atos , Capgemini, TCS, enz).

Reactie IBM

IBM zelf geeft aan nog geen informatie te hebben gekregen van de Chinese overheid. Eerder ontkende ook strategiekantoor Strategy& dergelijke berichtgeving te hebben ontvangen van de regering.

Nieuws

Meer nieuws over