Strategiekantoren dupe van VS - China cyberspionage

27 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Chinese staatsbedrijven gaan de komende maanden minder of zelfs helemaal geen beroep doen op grote Amerikaanse strategiekantoren. Althans, dat is de wens van de Chinese overheid. Aanleiding is het conflict tussen China en de Verenigde Staten over cyberspionage.

Cyberspionage
Eind vorige week werd bekend dat de VS een aanklacht heeft ingediend tegen vijf Chinese legerofficieren. Ze worden beschuldigd van het hacken van computers van Amerikaanse bedrijven, waaronder een Amerikaanse vakbond en aluminiumproducent Alcoa. De Amerikaanse inlichtingendienst vermoedt dat de Chinezen bezig waren met het doorsluizen van handelsgeheimen naar hun overheid.

Cybercrime

In reactie op de affaire heeft de Chinese overheid nu tegenmaatregelen aangekondigd. Staatsbedrijven hebben de opdracht gekregen om de banden met Amerikaanse adviesbureaus te verbreken. Veel staatsbedrijven werken nauw samen met grote Amerikaanse strategie adviesbureaus als McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Bain & Company, Strategy& en A.T. Kearney.

Volgens de Britse Financial Times hebben zo goed als alle Amerikaanse strategiekantoren een of meer staatsbedrijven in hun klantenportefeuille. Ze voorzien organisaties van advies op strategisch niveau, waaronder op het gebied van strategie-ontwikkeling, fusies & overnames, herstructureringen en innovatie. Hierdoor beschikken consultants over grote hoeveelheden van niet-openbare informatie, zoals data over omzet, FTE's, winstgevendheid en interne efficiëntie, maar ook de strategische doelstellingen en informatie over sectoren van nationaal belang.

De overheid is bang dat de adviesbureaus – onder druk van de VS – dergelijke staatsgeheimen en gevoelige informatie waarover ze beschikken delen met de Amerikaanse overheid. De grote strategiekantoren geven (zoals gebruikelijk) geen commentaar over de zaak, en wijzen op het feit dat zij nooit ingaan op relaties met klanten. Strategy& vormt een uitzondering – Margaret Kashmir, een woordvoerster van het voormalige Booz & Company, laat weten dat het kantoor nog geen enkele berichtgeving te hebben ontvangen vanuit de Chinese overheid of staatsbedrijven.

Strategie kantoren

Kansen voor Europese strategiekantoren
De ban op de diensten van Amerikaanse strategiekantoren is mogelijk goed nieuws voor hun Europese concurrenten. Roland Berger is prominent actief in China met kantoren in Beijing, Shanghai en Hong Kong, terwijl OC&C Strategy Consultants de Chinese markt bedient vanuit kantoren in Shanghai en Hong Kong. Als staatsbedrijven daadwerkelijk in de praktijk hun banden met de Amerikaanse strategiekantoren versoepelen en gezien het feit dat ze afhankelijk blijven van externe experts voor complexe vraagstukken, zou dit ertoe kunnen leiden dat ze hun focus zullen richten op de van oorsprong Duitse- en in de UK gevestigde advieskantoren.