Hay Group maakt pensioenopbouwregels inzichtelijk

29 mei 2014 Consultancy.nl

De komende maanden moeten ondernemingen zich voorbereiden op de nieuwe regels in de pensioenwereld. Doen ze dat niet tijdig en op een effectieve manier, dan dreigt een grote kostenpost voor zowel bedrijven als werknemers. Om organisaties te helpen bij deze uitdaging, heeft Hay Group een speciaal survey ontwikkeld: het 100k-survey.

Afgelopen dinsdag (27 mei) heeft de Eerste Kamer besloten om per 1 januari 2015 de jaarlijkse pensioenopbouw voor het ouderdoms-, partner- en het wezenpensioen verder te verlagen. Dit geldt voor zowel de middelloonregeling als de eindloonregeling. Daarnaast wordt de fiscale ruimte voor de aftrek in de derde pijler (lijfrente, oudedagsreserve) ook verlaagd en wordt de pensioenopbouw voor lonen boven € 100.000 niet meer fiscaal gefaciliteerd. Bovendien vervalt voor dit salarisdeel de dekking bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Hay Group - Pensioenopbouwregels

Gevolgen voor werkgevers

Voor werkgevers heeft de nieuwe wetgeving grote gevolgen. Niet alleen moeten ze hun HR beleid in lijn brengen met de nieuwe pensioenkaders, ook wordt van hen verwacht dat ze de gevolgen voor medewerkers in kaart brengen en daarover communiceren. Zo toont een berekening van Hay Group aan dat een ervaren manager (45 jaar; salaris van €200.000) tot 50% van zijn pensioenopbouw kan mislopen wanneer zijn werkgever niet effectief inspeelt op de nieuwe plannen. Kortom, HR managers moeten aan de slag.

100k-survey

Naar aanleiding van de nieuwe pensioenopbouwregels heeft organisatieadviesbureau Hay Group een speciaal survey ontwikkeld, de zogeheten ‘100k-survey’. Voor organisaties levert deelname aan de survey diverse waardevolle inzichten op: een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, kennis van de materie en een concreet idee waar de pijnpunten zitten. Ook ontvangen deelnemers een surveyrapport, waarin ze details van hun eigen organisatie kunnen terugvinden.

HayGroup - Neem deel aam het landelijk 100k-survey

''De uitkomsten biedt deelnemers handvatten om tijdig nieuw beleid te formuleren en te communiceren met hun doelgroep. Daarmee voorkomen ze dat ze uit de pas loopt met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt,'' zegt Rogier Kerkhof, Director Pension & Actuarial services bij Hay Group en expert op het gebied van pensioen.

Deelnemen aan de survey van op deze pagina.

Nieuws