Mazars Berenschot: ICT overnamemarkt trekt sterk aan

03 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De ICT overnamemarkt begint weer behoorlijk aan te trekken, blijkt uit onderzoek van corporate finance specialist Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF). 

Investeerders hebben zich het eerste kwartaal van 2014 flink laten gelden. MBCF registreerde 70 overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ICT markt. Een groei van bijna 35%, in tegenstelling tot de 52 transacties in de eerste drie maanden van 2013. Ook werd het vierde kwartaal van 2013 – waarin 57 transacties plaatsvonden – overtroffen. Opvallend is de rol die investeerders hierbij spelen. Waar banken zich terughouden opstellen, schromen investeerders niet om te investeren in ICT ondernemingen. Bij ruim een derde van de 70 deals waren investeerders betrokken, waarvan zij zelfs een aantal transacties ondersteunden. Dit was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2013, maar de trend lijkt zich in 2014 voort te zetten. 

Aantal geregistreerde transacties ICT-markt Nederland

E-commerce
Wat ook opvalt is het aantal deals in de e-commerce. Zo pompten bijvoorbeeld de Samwer-broers, die al eerder in Zalando investeerden, veel geld in online vakantieaanbieder Travelbird. “Zij willen hard doorgroeien met dat bedrijf” aldus Pieter de Vries, analyst bij MBCF. Volgens de adviseur stijgt het belang in e-commerce doordat technologie steeds meer verweven raakt met de kern van business. Ook wijst hij op het feit dat Nederland sterk is in het koppelen van creativiteit aan technologie.

Vooruitzicht
Dit is het tweede signaal in korte tijd dat de M&A markt in Nederland de wereldwijde trend volgt. Hoewel Nederland nog ietwat achterloopt, is de dealactiviteit al sterk merkbaar en loopt het aantal transacties flink op, merkte Deloitte Financial Advisory al eerder.

Mazars Berenschot Corporate Finance verwacht dat het aantal transacties in 2014 weer zal aantrekken tot het niveau van 2012, toen er 254 transacties geregistreerd werden. De vraag naar data analytics, mobiele toepassingen en e-commerce groeit gestaag.