Deloitte Financial Advisory hartstikke druk met deals

12 mei 2014 Consultancy.nl

De wereldwijde M&A markt is sterk aan het herstellen. Gedreven door de verbeterende economische condities en de enorme bergen geld die grote organisaties hebben klaarliggen, kan de markt zich opmaken voor een nieuwe acquisitiegolf, aldus analisten. De Amerikaanse markt heeft de overname-koorts al te pakken, Europa maakt vooralsnog een voorzichtige inhaalslag. Weliswaar loopt Nederland nog achter, met het duurt niet lang meer voordat ons land ook meegezogen wordt in de M&A golf.

Wereldwijd herstelt de overnamemarkt sterk. De markt voor fusies en overnames draait weer op volle toeren met diverse recente grote deals die in het oog springen. Recente data van analistenbureau Dealogic laat zien dat het aantal deals van boven de $10 miljard op het hoogste punt staat sinds 2007. Zo’n 13 deals dit jaar waren goed voor $318.6 miljard, 75% meer dan de zelfde periode vorig jaar ($182.1 miljard via zeven deals) en het hoogste YTD volume sinds 2007 ($505.6 miljard via 19 deals).

Global M&A Volume

De $130 miljard die het Amerikaanse Verizon vorig jaar betaalde aan Vodafone om zijn mobiele dochter geheel in handen te krijgen, was een teken aan de wand. Nu Pfizer zijn uiterste best doet om de Britten ervan te overtuigen dat de $112 miljard die het wil betalen voor farmaceut AstraZeneca allesbehalve weggegooid geld is, kan niemand er meer omheen. Het bedrag is astronomisch — de Pfizer-deal doet niet onder voor het reddingspakket dat nodig was om heel Portugal in 2011 van ondergang te redden. En niet alleen Amerikaanse bedrijven, ook Europese ondernemingen trekken de portemonnee open. Afgelopen maand besloten Holcim en Lafarge de krachten te bundelen tot een €48 miljard grote Europese cementmaker.

M&A markt in Nederland

Nederland loopt op papier achter. “Maar achter de schermen gebeurt best het een en ander,” zegt Wilten Smit, Managing Partner Financial Advisory Services bij Deloitte, tegenover het FD. “Wij hebben in Nederland veel bedrijven met veel geld. Er is geen reden waarom de overnamegolf aan Nederland voorbij zou gaan.” De recente aankoop van kabelaar Ziggo door Liberty Global en de megafusie tussen D.E. Master Blenders 1753 en het Amerikaanse Mendelez International, het op één na grootste koffiebedrijf in de wereld, lijkt het begin van een overnamegolf in Nederland aan te kondigen.

Wilten Smit - Deloitte

Deloitte FAS hartstikke druk

Bij Deloitte is de toename in dealactiviteit in ieder geval sterk merkbaar, erkent Smit. “We hebben het hartstikke druk”. Samen met zijn collega’s draait hij veel meer uren, zij zitten steeds vaker bij klanten en zij zijn “naarstig” op zoek naar extra mankracht. “Want”, zo zegt Smit, “het aantal transacties loopt flink op.”

Nieuws