M&A activiteit in consultancybranche licht gestegen

19 mei 2014 Consultancy.nl

Het aantal fusies en overnames in de wereldwijde consultancybranche is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dit blijkt uit een analyse van Consultancy.nl. Voor komend jaar zijn de vooruitzichten positief, alhoewel M&A activiteit zich nog meer dan voorheen zal concentreren in een aantal focusgebieden.

In 2007, op het hoogtepunt van de economie voordat de crisis uitbrak, werden er ruim 3.000 deals gesloten in de consultancymarkt wereldwijd. Pakweg de helft van de deals vond plaats in twee segmenten: IT consultancy en Management Consultancy. Tijdens de crisisjaren kelderden de M&A activiteiten – zo was bijvoorbeeld het aantal deals in 2009 tijdens het hoogtepunt van de crisis 34% lager dan in 2007. Sindsdien is M&A in de consultancymarkt geleidelijk aan gestegen naar 2742 deals in 2013, al is het nog steeds zo’n 12% lager dan in het topjaar 2007. Wat opvalt is dat het percentage deals dat door private equity gefinancierd is, gestegen is van 11% in 2009 naar 19% in het heden.

Aantal fusies en overnames in consulting markt

Kijkend naar de M&A activiteit per regio valt op dat het aandeel van Europa in vergelijking met de wereldwijde markt fors is gedaald met zo’n 12%. Dit is een resultaat van het langzame herstel van zowel de economie als de adviesbranche en de opkomst van de nieuwe markten in Azië en Zuid-Amerika. Binnen Europa is het aantal deals in het afgelopen jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder, met alleen het Verenigd Koninkrijk en Spanje als positieve uitschieters. Met 34 deals in 2013 neemt Nederland de 7de plek in op de Europese ranglijst van transacties.

Fusies en overnames per regio

Belangrijkste M&A’s

De meest in het oog springende internationale deals van het afgelopen jaar zijn de overname van Booz & Company door PwC, Hitachi’s acquisitie van Celerant en de overname van de internationale kantoren van Investance door Sia Partners. In Nederland gelden de fusie tussen ConQuaestor met Grant Thornton en de Synechron - Double Effect overname als de bekendste voorbeelden.

Bekijk de pagina ‘Fusies & Overnames’ voor een overzicht van de belangrijkste transacties.

Verwachtingen

De komende jaren zijn de vooruitzichten volgens analysebedrijf Equitec positief. Zowel voor het aantal deals als de gemiddelde prijs voor een deal wordt over de gehele linie groei verwacht. In vergelijking met voorgaande jaren wordt echter verwacht dat de M&A activiteit zich binnen slechts een paar segmenten zal afspelen. Zo worden veel overnames verwacht in het ‘Big Data’ en het ‘Cybersecurity’ segment binnen IT Consulting, terwijl in Management Consulting segmenten als Digitaal, Strategy & Operations en Gezondheidszorg gelabeld zijn als attractieve gebieden.

* De data van Equiteq richt zich op de top van de consultancymarkt. Zo rapporteert het Britse analistenbureau 34 deals in Nederland in 2013, terwijl het CBS maar liefst 985 transacties noteert. Het verschil in de cijfers toont hoe gefragmenteerd de volledige markt is – minder dan 5% van het totaal aantal deals in ons land is groot genoeg om tot Equitec database te behoren, overigens een trend die de consultancymarkt wereldwijd kenmerkt.

Nieuws

Meer nieuws over