Boek: van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?

16 mei 2014 Consultancy.nl

- Turner adviseurs publiceren boek over het rendement van de interventies van Louis van Gaal -

Op 12 juni is het zover: dan begint het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië. Voor Nederland is sinds het eerste wereldkampioenschap in 1930 de 10de keer dat het deelneemt aan de eindronde van het grootste sportevenement ter wereld. De vraag die heel Nederland bezighoudt is: lukt het Louis van Gaal om een dreamteam te smeden, goed genoeg om voor eerst in de geschiedenis wereldkampioen te worden? Om de ruim 16,8 miljoen bondscoaches in ons land te helpen een oordeel hierover te vellen, brengen twee adviseurs van Turner – Jeroen Visscher en Jurgen Frumau – komende zaterdag een boek uit over de tweede ambtstermijn van bondscoach Van Gaal. 

Van 12 juni tot en met 13 juli ligt het lot van het Nederlandse voetbal in de handen van een man: Louis van Gaal. Bejubeld door velen voor zijn voetbal en tactische inzichten, maar ook bekritiseerd door analytici voor zijn manier van leiding geven en gedrag (bijv. door Johan Derksen). Wat echter buiten kijf staat zijn de behaalde successen: maar liefst 7 landstitels, 3 nationale bekers, de UEFA Cup, Champions League en zelfs de Wereldbeker.
 
Nederlandse supporters - Turner
 
Ook tijdens de tweede ambtstermijn van de bondscoach spreken de cijfers duidelijk in het voordeel van Van Gaal: 9 x winst; 1 x gelijk en dus geen enkele verliespartij tijdens de kwalificatiewedstrijden. Ondanks de prestaties blijft Van Gaal onder een vergrootglas liggen. Critici wijzen op de middelmatige tegenstand waarmee het Nederlands elftal te maken kreeg de afgelopen twee jaar, het grote aantal ingezette spelers of de volatiliteit van het team – variërend van uitstekend tot barslecht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat elke voetballiefhebber een mening heeft over de resultaten van Van Gaal.
 
Ondanks het vergrootglas op Van Gaal zijn er maar weinig mensen die een objectief oordeel kunnen vellen over zijn prestaties. Twee personen die dit wel kunnen zijn Jeroen Visscher en Jurgen Frumau, adviseurs bij organisatieadviesbureau Turner en daarnaast voetbalfans in hart en nieren. Vanuit hun passie voor voetbal is een “uit de hand gelopen hobby” inmiddels uitgegroeid tot een serieuze business. Sinds 2008 volgen ze de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet, maar dan vanuit een wetenschappelijk oogpunt. En evenzo volgden zij Van Gaal. 

“In de aanloop naar het WK leek het ons waardevol om het rendement van de interventies van Van Gaal in kaart te brengen” zegt Visscher. Sinds zijn aantreden in augustus 2012 namen ze alle ingrepen van de bondscoach onder de loep. Zo keken ze naar tientallen interventies op het veld, zoals de opstelling, wissels en tactische wijzigingen. Ook werden interventies buiten het veld geanalyseerd. Waarom en hoe ontnam hij Wesley Sneijder de aanvoerdersband, stelde hij alle spelers in dienst van Van Persie en veranderde hij de hiërarchie in het team? Hoe selecteerde hij het kampioenselftal? Welke strategische wijzigingen voerde hij buiten het veld door, en hoe effectief was dat?

Boek Louis van Gaal - Jeroen Visscher en Jurgen Frumau

Interventiemodel voor sportcoaches en bedrijfsleven
De interventies van Van Gaal werden geanalyseerd aan de hand van het interventiemodel voor sportcoaches. Visscher en Frumau ontwikkelden dit model door gesprekken met meer dan 25 sport- en voetbalcoaches. Het model maakt inmiddels onderdeel uit van de KNVB opleiding Coaches Betaald Voetbal waar Visscher en Frumau gastdocent zijn. Over de hele linie toont de analyse aan dat Van Gaal er alles aan doet om toeval uit te sluiten en de prestaties van het team te verbeteren. Visscher: “Alle interventies zijn gericht op het verbeteren van de prestaties op het veld. Het implementeren van zijn teamstrategie, de relatie met zijn sterkhouders en de analyse van de tegenstanders; alles draagt bij aan het uitsluiten van toeval en het vergroten van de kans op winst”.

In het boek worden vooral de interventies van de bondscoach besproken. Natuurlijk is er een sterke parallel met het bedrijfsleven. Visscher: "Naast de sportcoaches hebben we interviews gehad met Ben Verwaayen, Doekle Terpstra en Hans Wijers. Over hun entree, de rol van de sterkhouders en andere interventies."
 
Voor de lezers die een unieke kijk in de keuken van het Nederlands Elftal willen en de interventies van Van Gaal tijdens het WK in Brazilië willen begrijpen: het boek ‘Louis van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?’ is te bestellen op onder meer de website van Bol.com.

Nieuws