PA Consulting: Top 10 landen voor duurzame energie

31 maart 2014 Consultancy.nl

Denemarken is het meest aantrekkelijke land ter wereld op het gebied van hernieuwbare energie. Dit blijkt uit de ‘Duurzame Energie Index 2014’ van PA Consulting Group, een index die de markt-aantrekkelijkheid van meer dan 30 landen vergelijkt. Nederland bekleedt de zestiende plaats in de lijst en mag zich daarmee een duurzame middenmoter noemen.

In het rapport analyseerde het consultancybureau de internal return on investment (IRR) en het investeringsrisico voor 7 hernieuwbare energiebronnen:

Op basis van diverse business case aanjagers – zoals investering en onderhoudskosten en verwachte opbrengsten – komt PA Consulting tot een index score. Een combinatie van een hoog IRR en een laag investeringsrisico levert de meeste punten op. Hoe hoger de score, hoe attractiever het is  voor de overheid en investeerders is om in hernieuwbare energie te investeren.

Top 10

In de 2014 editie van de Duurzame Energie Index heeft Denemarken de leidende positie overgenomen van China. Dit is volgens de adviseurs te verklaren door de maatregelen die de ontwikkeling van nieuwe offshore windparken in Denemarken stimuleren. Verwacht wordt dat Denemarken in 2020 circa de helft van de elektriciteit opwekt uit wind. Op plek twee staat de Filipijnen, “De Filipijnen zijn een investeringsdoelwit geworden voor beleggers in duurzame energie. De markt en potentiele nieuwe productiecapaciteiten met teruglevertarieven voor waterkracht, biomassa, wind- en zonne-energie projecten, hebben ertoe geleid dat de Filipijnen zijn gestegen naar plek #2” aldus Wim Lubbersen, energie-expert bij PA Consulting in Nederland.

Top 10 landen grafiek

China is ten opzichte van de 2013 ranking van de eerste naar de derde plaats gezakt, maar blijft volgens de adviseurs een veelbelovende markt voor duurzame energie. De top wordt verder gedomineerd door Europese landen: zo staan ook Oostenrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Polen in de top-10. “De verbetering van de economische- en financiële situatie speelt hierin een grote rol, toch blijft de Europese markt een aantrekkelijke broedplaats voor investeringen in duurzame energie”.

Nederland

De PA Energie Investeringskaart laat voor Nederland grotendeels dezelfde score zien als vorig jaar, waardoor Nederland ook dit jaar in de middenmoot scoort (#16). Van de zeven duurzame energievarianten is windenergie, zowel de onshore als de offshore variant, nog steeds de meest aantrekkelijke vorm. Zie het artikel ‘Windenergie aantrekkelijkste energievorm in Nederland’ voor een uitgebreide analyse.

Stijgers en dalers

Grootste stijger is Zuid-Afrika, van plek #21 in 2013 naar #8 dit jaar. “Dit is het gevolg van een beter kader voor duurzame energiebronnen, stabiele groeivooruitzichten en verhoogde teruglevertarieven” zegt Lubbersen. Grootste daler is Tsjechië, te wijten aan het volledig stopzetten van de overheidssubsidies voor duurzame projecten.

Nieuws

Meer nieuws over