PA Consulting: Windenergie aantrekkelijkste vorm

12 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Windenergie is voor de overheid en investeerders de aantrekkelijkste manier om energie op te wekken. Het opwekken van energie uit biomassa heeft de laagste internal return on investment (IRR). Dit blijkt uit de meest recente ‘Energy Investment Map’ van adviesbureau PA Consulting Group.

In het rapport analyseren de management consultants het rendement van 11 vormen van zowel duurzame als niet-duurzame energieopwekking. Meer dan dertig landen zijn meegenomen in de vergelijking. De aantrekkelijkheid van investeringen (IRR) wordt bepaald door investerings-, exploitatie-, emissiekosten en opbrengsten, maar ook door een risicoscore waarbij gekeken is naar marktpotentieel, operationele risico´s en lokale wet- en regelgeving.

Energy Index

Nederland

Kijkend naar de scores van Nederland, dan komt windenergie net als vorig jaar als aantrekkelijkste energievorm uit de bus. Met een index score van 150 punten zijn zowel de onshore als de offshore variant aanzienlijk aantrekkelijker dan gas (CCGT) en hydro-elektrische energie.

IRR van duurzame energie in NL

Duurzame energie

Als het gaat om duurzame energie dan staat Nederland internationaal gezien in de middenmoot. Zo heeft bijvoorbeeld duurzame marktleider Denemarken een score van 148, bijna 30 punten hoger dan het Nederlandse gemiddelde van 120. Opmerkelijk is wel dat het investeringsklimaat voor zonne-energie fors is verbeterd. “Eén van de effecten van het energieakkoord’ aldus Wim Lubbersen, energie-expert bij PA Consulting in Nederland.

Conventionele energie

Op de index voor conventionele energie bekleedt Nederland plek #25. Net als vorig jaar krijgen stroom- en gascentrales de beste investeringsscores. Opvallend is dat de concurrentiepositie van drie van de vier traditionele energievormen is afgenomen. “Producenten van conventionele energie betalen de prijs voor strengere emissie-doelstellingen en staan onder zware druk” zegt Lubbersen. “Ze moeten hun verliezen nemen en hun businessmodellen aanpassen. Het is nu aan hen, gaan ze mee of blijven ze achter” luidt het advies van de adviseur.

IRR van conventionele energie in NL