Neef van Vladimir Poetin start bureau Putin Consulting

17 maart 2014 Consultancy.nl

Een neef van Vladimir Poetin heeft een consultingorganisatie opgericht in Londen. Onder de naam Putin Consulting gaat het adviesbureau investment- en speciale beschermingsdiensten aanbieden aan bedrijven die willen investeren in Rusland. Net als Rusland’s veelbesproken president is oprichter Roman Putin een voormalige KGB agent.

Volgens Roman Putin biedt de Russische economie buitenlandse bedrijven een lucratief klimaat voor investeringen. Echter, hij erkent dat de markt unieke eigenschappen heeft waardoor zakendoen anders verloopt dan in de Westerse wereld. Met zijn adviesbureau biedt hij advies aan investeerders die opereren in Rusland of overwegen om de Russische markt te betreden. Putin Consulting biedt ook beveiligingsconsulting aan – advies over hoe “corruptie, agressieve bureaucratie, afpersing van lokale en publieke instellingen en de oneerlijke spelletjes van concurrenten" te bestrijden zijn aldus Putin op zijn website. Tot slot ontzorgt het adviesbureau bij administratieve en financiële taken die behoren bij het zakendoen in Rusland.

Putin Consulting - Rusland

Onderscheidend vermogen

Volgens de website van Putin Consulting onderscheidt de organisatie zich met twee belangrijke aspecten. Allereerst kan oprichter Roman Putin gebruik maken van zijn “sterke relaties met de leidende instanties” waarmee hij refereert aan onder meer zijn band met Rusland’s machtigste man. Het is echter wel onduidelijk hoe goed de relatie tussen Roman Putin met de Russische President is, hoewel het veilig is om aan te nemen dat zijn bedrijf geen feit zou zijn geweest als Vladimir Poetin er tegen was geweest. Ook is de Russische President zeer geheimzinnig over zijn banden met familieleden. Zijn twee dochters blijven verborgen voor de ogen van het publiek en zelfs de scheiding met zijn 30-jaar oude vrouw Lyudmila hield hij jarenlang verborgen.

Ten tweede, via een uitspraak op zijn Facebook pagina laat Roman Putin weten dat de “trademark achternaam Putin veel deuren in Rusland zou openen”. Daarmee suggereert hij tegelijkertijd dat diezelfde deuren anders altijd gesloten zouden blijven als men geen link zou hebben met elitaire stakeholders. De rol van corruptie in het Russische zakenleven is al jarenlang een doorn in het oog van multinationals. In de meest recente Corruption Perceptions Index van Transparency International staat Rusland op #133 van de 176 onderzochte landen, op gelijke hoogte met Honduras, Iran en Kazachstan.

Vladimir Poetin - Roman Putin

Londen en Moscou

Putin Consulting zal vanuit twee kantoren opereren, een klein kantoor in het centrum van Londen (Tottenham Court Road) en een vestiging die opmerkelijk genoeg gevestigd is in het President-Hotel, een vijfsterren hotel in Moscou. Volgens eigen zeggen is de eerste klant al binnen: Thomas Borer, in het verleden de ambassadeur van Duitsland in Zwitserland.

Nieuws