Belgische oplichters misbruiken naam van KPMG

07 maart 2014 Consultancy.nl

In België wordt de goede naam van adviesorganisatie KPMG misbruikt door oplichters. De Belgische praktijk van KPMG trok onlangs aan de bel en stelt dat er fraudeurs actief zijn die, zogenaamd uit naam van het Big 4 kantoor, contact opnemen met bedrijven en particulieren.

Het gaat daarbij om email- en telefonisch contact waarin de afzender verzoekt om een internationale geldoverboeking, of aangeeft dat een bankrekeningnummer niet langer klopt. KPMG België raadt klanten aan om op te passen met het doorgeven van informatie als men vermoedt dat het geen zuivere koffie is. Eind vorig jaar viel KPMG Nederland ook ten prooi aan email spoofing praktijken.

Belgische oplichters misbruiken naam van KPMG

Het is niet eerste keer dat oplichters op deze wijze de goede naam van een adviesbureau bezoedelen. Zo overkwam het accountants- en adviesorganisatie BDO eind 2012 dat criminelen spam verstuurden uit naam van BDO, waarin ze ontvangers verzochten te klikken op een link. Dit gebeurde zonder toestemming en zonder medeweten van BDO.

Spookvacature

Begin dit jaar had ook het ondergetekende platform Consultancy.nl last van zogenaamde spoofing. Meerdere professionals kregen in januari ongewenste mails in hun inbox. De afzender was L.E.K. Consulting, een internationale consultingfirma met zo’n 900 consultants wereldwijd. Het ging in de emails om een schijnbaar openstaande vacature voor een financieel/administratief medewerker bij L.E.K. Consulting. Vervolgens koppelden de oplichters het nummer van Consultancy.nl aan de beantwoorde mails van sollicanten. Hierdoor stond bij Consultancy.nl de telefoon roodgloeiend door de spookvacature van L.E.K. Consulting. Wij moesten de geïnteresseerden helaas teleurstellen met het nieuws dat het om een spookvacature ging.

Nieuws

Meer nieuws over