Telefoon roodgloeiend door spookvacature L.E.K.

03 januari 2014 Consultancy.nl

Afgelopen maanden hebben ‘spoofing’ mails van L.E.K. Consulting zich als een lopend vuurtje verspreid in Nederland. Geïnteresseerden werden warmgemaakt voor een spookfunctie als part-time thuiswerker. Doordat het adviesbureau ten prooi was gevallen aan hackers en er misbruik werd gemaakt van de contactgegevens van Consultancy.nl stond de telefoon wekenlang roodgloeiend op ons kantoor.

Tal van professionals ontvingen de afgelopen weken ongewenste mails in hun inbox. Afzender was L.E.K. Consulting, een internationale consultingorganisatie met zo’n 900 consultants wereldwijd, betreffende een vacature voor een financieel/administratief medewerker. Hierin presenteerde het consultancybureau zich als ‘een internationaal bedrijf die de financiële en administratieve belangen behartigd van zijn bestaande internationale klanten’. Tevens richt het adviesbureau zich op klanten van de Nederlandse markt. Klinkt aantrekkelijk, maar L.E.K. Consulting heeft niet eens een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, laat staan een vestiging in Nederland.

Telefoon roodgloeiend door spookvacature L.E.K. Consulting

De oplichters, die zich voordeden als recruiters van L.E.K. (onder namen als Jeroen Boom en Mark Muller), koppelden vervolgens het nummer van Consultancy.nl aan de beantwoorde mail van de sollicitant. Als gevolg daarvan stond de telefoon van Consultancy.nl roodgloeiend. Wij moesten de geïnteresseerden helaas teleurstellen met het nieuws dat het om een spookvacature gaat.

Spoofing

Het is niet de eerste keer dat een gerenommeerd adviesbureau ten prooi valt aan spoofing, het misbruik maken van een digitale identiteit. In december vorig jaar ontvingen particulieren en bedrijven zogenaamd emails van KPMG en in september waarschuwde BDO ook al voor valse e-mails namens het accountants- en advieskantoor. Overigens kunnen de getroffen bureaus hier relatief weinig aan doen.

Consultancy.nl heeft de marketing afdeling van L.E.K. Consulting op de hoogte gesteld van de zaak. Zij hebben aangegeven de spoofing-zaak verder te onderzoeken.

Nieuws