DSP: Corporaties verliezen geld met kantoortransformaties

04 maart 2014 Consultancy.nl

De transformatie van kantoorruimtes, kazernes of pakhuizen naar sociale huurwoningen leidt in veel gevallen tot forse verliezen voor woningcorporaties. Dat blijkt uit een recent rapport van DSP-groep, een onderzoeksbureau uit Amsterdam, in opdracht van Minister van Wonen en Verkeer Stef Blok.

Heffingskorting

Aanleiding voor het onderzoek was de korting die verhuurders krijgen op de verhuurdersheffing als zij besluiten hun kantoren tot woningen om te laten bouwen. Nu blijkt dat ook zo’n aftrek voor corporaties niet opweegt tegen de investering in dergelijke transformaties.

DSP Groep - Renovatie

Op basis van tien voorbeeldprojecten, concluderen de onderzoekers dat corporaties verlies maken als zij leegstaande kantoren, oude schoolgebouwen of kazernes ombouwen tot sociale huurwoningen. Ook delen van sommige projecten die bestemd waren voor de vrije huur- of koopsector bleken verlieslatend te zijn binnen een exploitatietermijn van 25 tot 50 jaar. Opvallend is dat commerciële partijen beter presteren – op termijn verwachten zij juist een positief financieel resultaat.

Leren van commerciële verhuurders

Om deze neerwaartse spiraal tegen te gaan zouden corporaties wat meer moeten kijken naar de commerciële ontwikkelaars, zo oordelen de onderzoekers. Bijvoorbeeld bij timing van aankoop en voorbereiding op bouwtechnisch en financieel gebied zijn vlakken waar de corporaties winst kunnen behalen. “Commerciële partijen timen slim. Ze selecteren een gebouw dat relatief eenvoudig te transformeren is naar kleine woningen en wachten tot de verkoopprijs laag genoeg is. De kosten worden gedrukt door een korte verbouwtijd en door efficiënt beheer” aldus Mia Dieters van DSP-groep.

Campus Diemen Zuid

Ook hebben commerciële partijen meer oog voor de uiteindelijk bestemming. Dieters geeft een voorbeeld: “Als studenten de doelgroep zijn, werken ze intensief samen met onderwijsinstellingen”.

Jongerenhuisvesting

Tot slot heeft het rapport nog een suggestie voor leegstaande kantoren. Die zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor betaalbare jongerenhuisvesting. Maar dan is ‘een soepeler gebruik van de bouwregelgeving voor bestaande bouw’ wel noodzakelijk, zo luidt het slotakkoord. 

Nieuws