Roland Berger: Sneller internet megakans Roemenie

05 maart 2014 Consultancy.nl

Als Roemenië flink investeert in het verhogen van de breedband internetpenetratie, dan zal dit de Roemeense economie richting 2018 zo’n €9 miljard op kunnen leveren. Dit blijkt uit onderzoek van strategie adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants.

De prijskwaliteitverhouding van internet in Roemenië is redelijk goed –  voor een abonnement van €11 krijgen de Roemeense burgers een snelheid van 30Mbps. Ook zijn de internetsnelheden in verhouding relatief hoog. Toch bungelt Roemenië in Europa momenteel onderaan de lijst van landen als het gaat om de mate van breedband internet penetratie. Slechts 50% van de Roemeense huishoudens heeft beschikking over breedband internet tegenover 73% gemiddeld in de EU.

Volgens Roland Berger kan het land zijn Bruto Nationaal Product in de komende vier jaar met zo’n 4% tot 5% laten stijgen als de overheid investeert in een hogere breedband internet penetratie. Deze stijging zou Roemenië in de komende vier jaar zo’n €9 miljard kunnen opleveren.

Roland Berger - Breedbandinternet

Het stimuleren van de breedband internet penetratie zal leiden tot tal van internetgerelateerde voordelen, zoals onder meer e-commerce, telecominvesteringen, innovaties, meer productiviteit en toegang tot nieuwe markten. Ook zullen bedrijven hun werkprocessen, zoals het werven van personeel, kunnen optimaliseren en zal dit voordelen hebben voor inwoners en publieke instellingen. Zo laat het onderzoek bijvoorbeeld zien dat burgers graag hun relatie met de overheid online zouden willen onderhouden.

De consultants hebben diverse adviezen voor de Roemeense overheid. Zo moet de regering door middel van campagnes het breedband internetgebruik stimuleren en tevens flink investeren in wetgeving, lagere bureaucratie en meer infrastructuur – zoals in scholen, ziekenhuizen, en publieke instellingen.

Internet en economie

Het is niet de eerste keer dat een studie verband legt tussen internet en economische groei. Zo toonde eerder onderzoek van adviesbureau Arthur D. Little aan dat sneller internet een positief effect heeft op de economie. En in dezelfde lijn liet een ander onderzoek van hetzelfde adviesbureau eind vorig jaar zien dat sneller internet ook een positieve invloed heeft op de hoogte van het gezinsinkomen.

Nieuws

Meer nieuws over