Kroatische regering haalt A.T. Kearney aan boord

10 februari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Kroatische regering heeft de hulp ingeschakeld van consultancybureau A.T. Kearney. De strategie consultants zijn aangesteld om een deal te begeleiden rondom de nationale olieraffinaderij INA*. 

Eind januari bereikte Ivan Vrdoljak, de Minister van Economische Zaken, een akkoord met A.T. Kearney. De Kroatische regering is reeds de onderhandelingen gestart met de Hongaarse olie-maatschappij MOL om de olieraffinaderij INA, al 50 jaar oud, volledig in handen te krijgen. Beide partijen zijn momenteel de grootste aandeelhouders van het olieconcern, maar de Kroatische regering wil de Hongaren uitkopen. Met het inschakelen van de externe adviseurs hoopt de overheid het proces te kunnen versnellen.

Kroatische regering haalt A.T. Kearney aan boord

Het project wordt geleid door de Kroatische landenorganisatie van A.T. Kearney. Het adviesbureau zet gedurende het traject ook experts in van vijf overige kantoren – Ljubljana, Düsseldorf, Chicago, Wenen en Oslo. Het bedrijf Oil and Gas Consulting International, een specialist in de oliesector, verzorgt het specialistisch advies. De totale kosten voor het project bedragen circa €80.000.

In een reactie op de inhuur liet Branko Grcic, vice-premier van de regering, weten dat de betrokkenheid van het consortium van strategisch belang is voor de economie van Kroatië.

* INA heeft zo’n 13.000 medewerkers, het hoofdkantoor is gevestigd in Zagreb.