p2: Overgewicht door vette snacks onverantwoord
Het nuttigen van vette snacks en het nemen van de lift moet evenals roken onder de categorie maatschappelijk onverantwoord geschaard worden, aldus projectmanagement adviesbureau p2. Uit cijfers van het CBS blijkt eens te meer dat overgewicht in Nederland een groeiend probleem is.
Omvangrijker
Maar liefst 30% van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. Daarvan is de situatie bij 10% alarmerend te noemen. Niet alleen volwassenen worden corpulenter, ook kinderen worden steeds ronder. De oorzaak valt grotendeels te herleiden tot de populariteit van vette hamburgers en te weinig beweging.
Maatschappij
Ongezond eten en ondermaatse lichamelijke arbeid verdienen het om net zo veroordeeld te worden als roken. Daar gaat echter wel een proces aan vooraf. “De grote transitie van roken is gepaard gegaan met het weren van roken van de werkplek, van scholen en openbare gebouwen, waardoor rokers tegenwoordig als melaatsen buiten staan. Daardoor is de positie van dat gedrag veranderd”, stelt Floor Verdenius, adviseur van managementbureau p2 uit Rossum, tegenover dagblad Metro.
En juist dat zou volgens de p2-manager ook moeten gebeuren bij ‘obesogeen’ gedrag: “Het hangt niet van een individu hangt af, maar aan de hele omgeving, aan de maatschappij. Zo zijn er scholen waar je gefrituurde producten kunt kopen en is de lift in nieuwe gebouwen prominent in de hal aanwezig, terwijl je voor de trap naar een sjofel, achteraftrappenhuisje moet."
De p2-adviseur stoort zich aan de huidige aanpak : “Het structureel beïnvloeden van een gezonde levensstijl waarbij ook aandacht wordt besteed aan voeding, is amper aan de orde.” Volgens Verdenius schetst televisie daarin een verkeerd beeld: “De nadruk ligt voornamelijk op fysiek afzien. Puur symptoonbestrijding: Mensen die gaan bewegen, vallen even wat af, maar vervallen daarna al snel weer in het oude levenspatroon.”
Verdenius stelt dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van partijen als scholen, sportclubs, voedingsbedrijven en stedenbouwkundigen om te zorgen dat mensen niet van alle kanten aangelokt voelen door frisdrank, frituur en snoepgoed. Ook pleit ze voor meer aandacht voor gezonde voeding.
McKinsey: overgewicht grootste gevolgen
Eerder onderzocht McKinsey & Company de destastreuze gevolgen van obesitas. In veel landen is de hoeveelheid mensen sinds de eeuwwisseling meer dan verdubbeld. Als gevolg rijzen de kosten van gezondheidszorg de pan uit en nemen de risico’s voor zwaarlijvige personen op een voortijdige dood almaar toe.