Obama citeert A.T. Kearney tijdens State of the Union

31 januari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Afgelopen week gaf de Amerikaanse president Barack Obama zijn 'State of the Union' toespraak aan leden van het Amerikaanse Congres*. In zijn toespraak refereerde Obama aan een recent onderzoek van strategie consultancybureau A.T. Kearney, waaruit blijkt dat het investeringsklimaat van de Verenigde Staten sinds lange tijd weer beter is dan dat van China.

Obama - AT Kearney

Investeringsstromen

Sinds 1998 doet A.T. Kearney middels het Foreign Direct Investment Confidence Index (FDICI) jaarlijks onderzoek naar de status quo en vooruitzichten van internationale investeringsstromen in de wereld. De Amerikaanse adviseurs baseren hun bevindingen op het oordeel van ruim 300 prominente senior executives uit 28 landen.

Obama: VS op nummer 1

Volgens Obama kunnen buitenlandse investeerders beter hun kapitaal uitgeven in de VS dan China. “Voor het eerst sinds een decennium hebben vooraanstaande zakenmannen verklaard dat niet meer China investeringsland nummer een is, maar de VS”, zo stelde de Amerikaanse president vast in zijn State of the Union speech.

Volgens de index completeren naast de VS en China, Brazilië, Canada en India de top 5 van de lijst in welke landen investeerders het beste hun kapitaal kwijt kunnen.

2013 FDI Confidence Index

Twijfels over positie

Toch twijfelen enkele economen aan de verklaring van Obama. Volgens RBS econoom Louis Kuijs is er ondanks het herstel van de financiële crisis uit 2008 voor de VS nog een lange weg ‘vol obstakels’ te gaan voordat het land zich in de investeringstop mag nestelen. Ook Forbes heeft de VS niet op nummer een staan, want daar prijkt Ierland. De VS staat volgens het zakenblad op nummer veertien.

* De State of the Union is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede.