Aanbestedingsregels rem op effectieve inhuur externen

14 januari 2014 Consultancy.nl

Ambtenaren zijn relatief ontevreden over de aanbestedingsregels voor inhuur van externe consultants. Bijna 60% noemt deze regelgeving een serieuze drempel voor het aantrekken van innovatief extern vermogen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan 1.050 overheidsprofessionals die in het afgelopen jaar direct betrokken waren bij de inhuur van adviseurs.

De overheid is continu op zoek naar externe adviseurs, die het wil inhuren voor het implementeren van innovatieve projecten. Met het oog op publieke vernieuwing en de benodigde inhuur van externe capaciteit moet echter rekening worden gehouden bij de aanbesteding wet- en regelgeving, die veelal een obstakel vormt.

Volgens ambtenaren zorgen de huidige aanbestedingsregels namelijk voor een hoop tijdrovende bureaucratische rompslomp. Een aanvraag voor externe capaciteit moet namelijk door een intensief aanbestedingsproces, waardoor soms drie tot zes maanden vertraging wordt opgelopen in de projecten waarvoor deze adviseurs worden aangetrokken.

Aanbestedingsregels rem op effectieve inhuur externen

Ambtenaren spreken van een ingewikkeld, omslachtig en tijdrovend proces, waarbij de beoogde creativiteit en innovatie, die het met de externen wil binnenhalen, verloren gaat. “Het zijn niet zozeer de aanbestedingsregels, maar eerder de wijze waarop de overheid zijn offerteaanvragen formuleert, die een beperking vormt voor het inschakelen van de innovatiekracht van de markt”, aldus een ambtenaar in het onderzoek.

Misrekening

Karin van Ijsselmuide, kennismanager en inkooptrainer van NEVI* relativeert de bovenstaande kritiek en stelt dat aanbestedingsregels niet per definitie een obstakel moeten zijn voor het inwinnen van externe innovatie kracht. Volgens Van Ijsselmuide is “aanbesteden geen doel, maar gewoon een middel om een contract te krijgen”. Volgens haar kan externe inhuur van ook via andere wegen worden ingeschakeld. “Daar zijn ook andere middelen voor, zoals de concurrentiegerichte dialoog, waarbij je de markt het probleem voorlegt waar je een innovatieve oplossing voor hoopt te vinden. Een hele mooie manier om innovatie uit te lokken”, aldus Van Ijsselmuide.

*NEVI is een grote inkoopverenigingen en voorziet leden van inkoop en supply chain kennis.

Gerelateerde berichten:
- Top 20 zakelijke dienstverleners voor de overheid
Interimmanagement uitgaven ministeries gehalveerd
Overheidsuitgaven aan strategisch advies 80 procent gedaald
Uitgaven externe inhuur van Rijk verder gedaald
Rijk bezuinigt ruim 30 procent op externe adviseurs

Nieuws