Big Four gaan concurreren met top van advocatuur

13 januari 2014 Consultancy.nl

2014 wordt een interessant jaar voor de top van de advocatuur. De Big Four accountants- en advieskantoren hebben hun zinnen gezet op de juridische markt en zijn flink gaan investeren in hun legal dienstverlening. Met een multi-disciplinaire aanpak en beter gebruik van innovatie, consultancy en IT expertise geloven ze een serieuze concurrent te kunnen vormen voor de bestaande advocatentop.

De trend is er al een tijdje. Marges en winstgevendheid in accountancy en audit krimpen door de hevige concurrentie en ‘commoditization’ van diensten. Dit heeft geleid tot een bredere beweging waarbij de grote kantoren mikken op uitbreiding van hun adviespraktijk. De financiële cijfers van de Big 4 laten duidelijk de trend zien: EYPwCDeloitte and KPMG hebben allen hun consultancy/advisory takken sterk zien groeien, terwijl de non-advisory praktijken ofwel zijn gestagneerd of krimpende resultaten laten zien. Zo heeft Deloitte Consulting in het afgelopen boekjaar een groei behaald van maar liefst 32%, terwijl EY’s consultancy praktijk (Advisory + TAS) ook sterke groei liet zien.

Advocatuur

Ook op het gebied van fusies en overnames is de trend duidelijk zichtbaar. De Big 4 hebben in 2013 een golf aan kleinere consultingorganisaties opgeslokt, met de overname van strategie consultant Booz & Company door PwC als de meest opmerkelijke. Na de traditionele management consulting markt hebben de Big 4 nu hun vizier gericht op het adviessegment binnen de juridische markt.

Deloitte Legal

Afgelopen vrijdag maakte Deloitte bekend dat het Deloitte Legal heeft gelanceerd. Drie nieuwe partners zijn aangetrokken uit de advocatuur om de kersverse tak uit te bouwen. Frans Stibbe is aangetrokken van DLA Piper, waar hij de rol van Managing Partner bekleedde. Daarnaast is Kris Ruijters gestart als M&A partner, hij is afkomstig van Boekel De Néree. De derde partner versterking betreft Michiel Lampe, die hiervoor werkzaam was voor onder meer Van Heeswijk Notarissen, AKD en Andersen.

Deloitte breidt advocatuur tak uit

Bij PwC Legal Services zijn begin deze maand twee nieuwe partners van buitenaf aangetrokken. EY zet in op uitbreiding van zijn samenwerking met advocatenkantoor Holland Van Gijzen. Alleen KPMG lijkt te kiezen voor een andere strategie – het advieskantoor heeft een juridische afdeling, maar die werkt niet voor externe klanten.

Zichtbaar in het buitenland

Vanuit een internationaal perspectief, is deze zet absoluut geen nieuwe ontwikkeling. In het buitenland is de trend al enige jaren zichtbaar geweest, en met name in de nasleep van het herstel van de wereldwijde financiële crisis. Bijvoorbeeld: Deloitte heeft een tijdje terug haar juridische dienstverlening wereldwijd in ‘Deloitte Legal’ gebundeld, een praktijk die een breed spectrum aan juridische diensten levert wereldwijd. Deloitte Legal is actief binnen meer dan eenderde van Deloitte’s landen footprint, Deloitte Nederland liep in dat opzicht dus achter de trend aan. Het zelfde geldt voor PwC – met PwC Legal – en EY – genaamd EY Law. In sommige gevallen kiezen de Big4 kantoren zelfs voor het opzetten van een compleet onafhankelijk merk en entiteit, zo heeft PwC afgelopen oktober in België ‘Law Square’ gelanceerd.

Big4 - Advocatuur

Waardige concurrenten?
De belangrijkste vraag is uiteraard: zullen de Big 4 succesvol zijn in hun poging om te concurreren binnen de top van de advocatenmarkt, een markt die sinds decennia wordt gedomineerd door een handvol prestigieuze internationale organisaties en daarnaast een dozijn aan overige welbekende Nederlandse bedrijven. Volgens marktkenners zit deze kans er stevig in. De advocatuur wordt gezien als een ouderwetse wereld – advocatenkantoren worden over het algemeen geleid met verouderde businessmodellen en daarbovenop heeft de juridische markt niet snel gereageerd op de enorme marktveranderingen zoals digitalisering, Big Data, co-creatie en samenwerkingsverbanden. Op deze gebieden kunnen de Big 4 naar verwachting op een voordeel bouwen, op basis van de ervaring die zij hebben de veranderende business modellen in de consultancymarkt en de strategie, innovatie en IT diensten die zij aan klanten bieden.

Ten tweede, net als bij consultants, zijn opdrachtgevers steeds kritischer ten aanzien van de toegevoegde waarde van advocaten, met name die binnen de top van het segment. Klanten kijken reikhalzend uit naar meer toegevoegde waarde vanuit de advies waardeketen, en in sommige gevallen zou dit vanuit segmenten kunnen komen buiten het juridische domein. Met andere woorden, de Big 4 kunnen op kansen inspelen binnen bepaalde gebieden die buiten het bereik van traditionele advocaten liggen. Tot slot hebben de Big 4 een groot schaalvoordeel mee. Zij kunnen bouwen op een grote financiële slagkracht, een groot internationaal netwerk van relaties en een bedrijfsvoering die sneller in staat is om in te spelen op de komende trends.