Baker Tilly Berk: Familiebedrijf onderschat waarde RvC

21 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Familiebedrijven onderschatten de meerwaarde van (onafhankelijke) externe bestuurders en adviseurs. In vergelijking met overige niet-beursgenoteerde organisaties beschikt een familiebedrijf aanzienlijk minder vaak over een Raad van Commissarissen of Raad van Advies. Dit blijkt uit het rapport ‘Goed ondernemingsbestuur bij familiebedrijven’ van Nyenrode Business Universiteit, Baker Tilly Berk en ING.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er grote verschillen bestaan in de governance structuur tussen familiebedrijven en niet-familiebedrijven. Ook zijn er verschillen tussen kleine en grote bedrijven waarneembaar. Zo heeft eenderde van de niet-familiebedrijven met 50 a 99 medewerkers een RvC of RvA, voor familiebedrijven ligt dit percentage op 20%. In het geval van bedrijven met meer dan 200 medewerkers is het verschil zelfs nog groter: bij niet-familiebedrijven kan 60% rekenen op het toezicht van de twee Raden, bij familiebedrijven is dit slechts 22%.

RvC per aantal werknemers

Vaak gehoorde redenen van familiebedrijven om geen Raad te hebben zijn: de geringe behoefte aan externe adviezen (76%), te hoge kosten (64%), onvoldoende bekendheid met de voordelen (33%) en de moeite om goede leden te krijgen (12%). “Deze bezwaren wegen veel minder zwaar bij directeuren van niet-familiebedrijven” zegt Stefan Jansen, partner bij adviesbureau Baker Tilly Berk.

Belangrijkste taken

Het verschil kan volgens de onderzoekers deels worden verklaard door de perceptie ten aanzien van de belangrijkste taak van een RvC of RvA. Directeuren van familiebedrijven hechten veel minder waarde aan de toezichthoudende rol van een Raad dan hun collega’s van niet-familiebedrijven. 60% van de familiebedrijven vindt het adviseren van de directie de belangrijkste taak van een Raad, terwijl slechts 27% van de niet-familiebedrijven dit vindt. “Toezicht op het familiebedrijf lijkt al snel op toezicht op de familie, op de aandeelhouders” aldus Ruud van Dusschoten, directeur Grootbedrijven en Instellingen van ING. De bankier sluit af met een advies voor familiebedrijven: “Een professionele Raad kan echter op het gebied van bedrijfstoezicht van onschatbare waarde zijn”.

Taken RvC en RvA