Atos Consulting onderzoekt bijstand blunder Amsterdam

31 december 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat tienduizenden bijstandsgerechtigde Amsterdammers duizenden euro’s teveel op hun rekening kregen toegeschreven? De Amsterdamse wethouder laat adviesbureau Atos Consulting uitzoeken hoe de gemeente Amsterdam in samenwerking met bankier ABN AMRO zo heeft kunnen falen.  

In december ontvingen mensen in de bijstand een vervroegd kerstcadeau. De jaarlijkse woonkostenbijdrage van de gemeente viel deze keer vele malen hoger uit dan de bedoeling was. Bij de transactie van deze bijdragen was de komma op miraculeuze wijze naar rechts verschoven; zo ontvingen sommigen €30.000 in plaats van €300 op hun rekening.

Atos Consulting onderzoekt bijstand blunder Amsterdam

Inmiddels is het grootste deel van de €188 miljoen weer terecht, maar de zaak heeft behoorlijk wat stof opdoen waaien, zowel in de media als in de politiek. De oorzaak van de blunder heeft waarschijnlijk te maken met verkeerde handelingen in het IT-systeem van de gemeente. Daarmee neemt de wethouder echter geen genoegen – hij heeft Atos Consulting, de management en IT consultancytak van Atos, de opdracht gegeven om de blunder haarfijn uit te pluizen.