Steward Redqueen: Scouting bespaart NL 160 miljoen

19 december 2013 Consultancy.nl

Het vrijwilligerswerk van Scouting Nederland bespaart de samenleving jaarlijks circa €160 miljoen. Dit concludeert adviesbureau voor duurzaam ondernemen Steward Redqueen in een impactstudie opgesteld in opdracht van de Vriendenloterij. De megabesparing is te danken is aan de ruim 25.000 scoutvrijwilligers en de positieve impact op de gezondheid en opleiding van de 87.000 leden.

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Op verzoek van de Goede Doelen Loterijen, een van de belangrijkste sponsoren van de stichting, nam Steward Redqueen de socio-economische impact van de activiteiten van Scouting Nederland onder de loep.

Scouting - Steward Redqueen

Maatschappelijke waarde
Uit het onderzoek komt naar voren dat de lichamelijke inspanningen een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid alsmede de ontwikkeling van sociale vaardigheden van scouts. Een logische conclusie, maar belangrijker is dat hiermee ieder jaar vele maatschappelijke kosten bespaard worden. Zo kunnen de zorgkosten omlaag gebracht worden bij een verbeterde gezondheid; overgewicht, roken en depressies kunnen zodoende in de kiem gesmoord worden. Bovendien worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot door terugdringing van schooluitval, wat automatisch leidt tot minder criminaliteit en verlaging van justitiële kosten.

Voor de leden vertegenwoordigt dit een maatschappelijke waarde van grofweg €2 miljoen tot €4 miljoen. Voor vrijwilligers is de maatschappelijke waarde maar liefst €156 miljoen, te danken aan de verbeterde kansen op de arbeidsmarkt.

Scouting - Maatschappelijke waarde

Economische impact
Daarnaast heeft Scouting Nederland ook een positieve economische impact. Op het gebied van werkgelegenheid presteert Scouting Nederland sterk - 37 fulltime banen ondersteunen zo’n 500 banen in verschillende sectoren, wat neerkomt op een multiplier van 12. Daarnaast valt op dat de organisatie 3,7 keer meer binnenhaalt dan de subsidie die het jaarlijks ontvangt. 

Scouting - Economische impact

“De sociale en economische impact worden vaak een soort ‘bijvangst’ gevonden. Maar als de samenleving zich realiseert hoe aanzienlijk die is, dan neemt de waardering voor dit soort organisaties alleen maar toe” zegt Wouter Scheepens, partner bij Steward Redqueen.

Het rapport is door Steward Redqueen en Vriendenloterij onlangs gepresenteerd aan Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbueau. Hij onderstreepte het belang van Scouting Nederland binnen de samenleving.

Nieuws