Ordina alumnus leidt Fontys Big Data expertisecentrum
Eric van Tol, alumnus van adviesbureau Ordina, is begin deze maand benoemd tot directeur van het nieuw opgerichte Big Data Expertisecentrum van Fontys Hogeschool.
Als gevolg van de groeiende volumes aan data en de commerciële waarde die deze data heeft is ‘Big Data’* een van de meest gehypte uitdrukkingen in het zakenleven. Niet alleen bedrijven en consultingorganisaties gaan mee in de stroom, ook academische instellingen bouwen snel hun onderzoeks- en kennis footprint uit in het veld. Zo ook Fontys Hogeschool – ze hebben een speciale unit opgezet genaamd ‘Big Data Expertisecentrum’ dat zich richt op de waarde van Big Data voor ondernemers. Het centrum richt zich hierbij vooral op de domeinen zorg & technologie, automotive, productieprocessen en logistiek.
Fontys Hogeschool heeft Eric van Tol aangesteld om de unit te gaan leiden. Na verschillende managementfuncties bij NCR, Olivetti en Ordina is Eric van Tol sinds 2000 oprichter/eigenaar van Andarr, een adviesbureau gespecialiseerd in ICT migraties en transities van complexe infrastructuren. Bovenop zijn functie bij het Expertisecentrum Big Data, is hij sinds 20 september 2013 actief betrokken bij het ICT doorbraakproject Big Data van het Ministerie van Economische Zaken.
Achtergrond
Van Tol begon zijn loopbaan bij computerproducent Olivetti, waar hij tot en met 1994 tien jaar manager was. Daarna was hij 1 jaar als Accountmanager werkzaam bij Information builders, een organisatie die o.a. geïntegreerde e-business- en software oplossingen biedt. Vervolgens was Van Tol een jaar Network Solution Manager voor Noord Europa bij NCR, een technologiefirma in betaalsystemen. Hierna werkte hij van 1998-2000 voor Management & ICT Consulting organisatie Ordina waar hij director was. Na zijn tijd bij Ordina richtte Van Tol in 2000 zijn eigen adviesorganisatie ‘Andarr’ op, gespecialiseerd in ICT migraties en transities van complexe infrastructuren.
* Met Big Data worden grote, complexe, dynamische en ongestructureerde dataverzamelingen bedoeld waarmee traditionele databanken slecht overweg kunnen. Denk aan sentimentanalyse van tweets, het voorspellen van koopgedrag of het real-time volgen van vervoersbewegingen.