Twynstra: Verkoop Franse klooster in Sittard onzeker

30 oktober 2013 Consultancy.nl

De verkoopprocedure voor het Franse klooster in Sittard heeft vooralsnog geen concreet resultaat opgeleverd. De twee ingediende plannen voldoen niet aan de financiële voorwaarden die de gemeente heeft gesteld, aldus Twynstra Gudde, het adviesbureau dat de verkoopprocedure begeleidt.

Het Franse klooster, gevestigd in het centrum van Sittard, werd in 1905 gebouwd. Tot begin 2009 werd het gebruikt door het Maaslandziekenhuis. Inmiddels is het ziekenhuis gesloopt en dreigt hetzelfde te gebeuren met het klooster. Omdat het een gemeentelijk monument betreft besloot de gemeente om te onderzoeken of behoud van het complex mogelijk zou zijn. Belangrijkste optie: (her)gebruik van het monument door middel van een eventuele verkoop aan een private partij. Adviesbureau Twynstra Gudde werd ingehuurd om de verkoopprocedure van het Franse Klooster in goede banen te leiden.

Tynstra Gudde - Franse Klooster

Medio maart 2013 publiceerde de gemeente het verkoop-document dat door Twynstra Gudde werd opgesteld. In eerste instantie reageerden vier geïnteresseerden. Uiteindelijk zijn er twee initiatieven – Intervent uit Volendam en Swentibold Projectontwikkeling uit Sittard – geconcretiseerd en ingediend. Beide bedrijven hebben een plan ingediend dat uitgaat van een combinatie van functies, waaronder studentenhuisvesting en bedrijvigheid.

Na beoordeling van de planning heeft Twynstra Gudde besloten dat de plannen tekortschieten, met name op financieel gebied. “De twee ingediende plannen geven ons geen zekerheid dat de kapel en de overige gebouwen behouden blijven” aldus wethouder Pieter Meekels.

De komende maanden gaat de gemeente verder gestalte geven de verkoopprocedure. Meekels verwacht dat in het voorjaar van 2014 duidelijk is of er een haalbaar plan is voor het Franse klooster.

Nieuws

Meer nieuws over