Towers: Europees voetbal leidt tot meer blessures
Voetbalclubs die Europees voetbal spelen lopen een groter risico op blessures van hun spelers in vergelijking met teams die in de midden- en onderste klasses spelen. Dit blijkt uit een analyse van consultancybureau Towers Watson.
Het adviesbureau bestuurde blessuredata van 9 seizoenen in de Engelse Premier League. Met de data, identificeerde Towers Watson factoren die een impact hebben op de waarschijnlijkheid van blessures. Bijvoorbeeld, factoren als een blessure track record, de timing van een blessure, leeftijd, en het aantal minuten gespeeld zijn allemaal significante effecten op de kans op een toekomstige blessure. Aan de hand van alle factoren ontwikkeld het adviesbureau een model voor het voorspellen van blessures.
Europees voetbal
Het model laat zien dat er een duidelijke link is tussen Europees voetbal en blessures. Een speler die speelt voor een team dat in de top 7 eindigde in het vorige seizoen heeft een grotere kans om een blessure op te lopen dan een speler van een lager team. Dit wordt zelfs verergerd voor teams die kampioen of tweede worden.
Het feit dat de elftallen van deze teams bijna altijd uit international spelers bestaan – vaak vanuit alle hoeken van de wereld – maakt de zaken alleen maar erger vanuit het oogpunt van blessures. Voor spelers die meedoen bij grote internationale zomertoernooien, is er een 30% stijging van de frequentie van ernstige blessures in het volgende seizoen waar te nemen.
Bovendien, spelers in de succesvollere clubs hebben langer nodig om te herstellen van blessures, waarbij spelers uit de top vier langere tijd uitgeschakeld zijn dan het competitiegemiddelde.
Als gevolg van de bevindingen hebben consultants een duidelijk advies voor de top-geplaatste teams: rouleer. Deze aanpak die door veel voetbalcritici, spelers en sommige managers wordt bekritiseerd, blijkt een gunstige tactiek te zijn, althans vanuit een blessureperspectief. “Een hoog gemiddeld aantal gespeelde minuten in een seizoen is de belangrijkste factor die leidt tot meer blessures voor een speler en dit is een risico, dat enigszins kan worden gecontroleerd door wissels. Vanuit diezelfde gedachte, door ervoor te zorgen dat individuele spelers niet continu de bank warmhouden kunnen blessures vermeden worden, dus roulatie tussen competitie- en Europees voetbal is een wijs besluit” aldus Paul Moorshead, Senior Consultant bij Towers Watson.
Blessure per team
De cijfers laten ook zien dat sommige clubs meer onderhevig zijn aan blessures. In de Premier League hebben Manchester City, Spurs, Everton en Newcastle een veel erger blessure track record dan andere clubs. Hoewel de precieze redenen niet te identificeren zijn, het feit blijft dat dit grote kosten voor de clubs met zich meebrengt. Zo verwacht Towers Watson dat de afwezigheid van spelers Manchester City dit seizoen meer dan €19 miljoen zal kosten.
Data analytics
Volgens Moorshead kunnen voetbalclubs, en met name hun medische teams, hun resultaten bevorderen door gebruik te maken van data analytics en Big Data technieken. “Uiteraard is er niks te doen aan de onvermijdbaarheid van blessures. Maar, zoals ook toegepast binnen andere takken van sport of bedrijven, kunnen data en modellen helpen te begrijpen wat bijdraagt aan blessures en de onderliggende risico’s”. Zo is het tegenwoordig mogelijk om alle gegevens van spelers te koppelen aan match fixtures, en door de data van het model te gebruiken kan een club een optimaal spelersbeleid vaststellen, dat blessures minimaliseert. Clubs die gelden als best practice voorbeelden gaan zelf nog een stap verder met analytics, door de blessuremodellen te integreren met de ontwikkeling van jeugdig talent, trainingsintensiteit en transferbeleid.