Innopay: Invoering SEPA leidt tot hogere tarieven

13 maart 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse bedrijven, winkeliers en consumenten krijgen volgend jaar na de invoering van SEPA te maken met hogere tarieven. Oorzaak: banken moeten fors investeren om ‘SEPA-proof’ te zijn, en die kosten zullen ze vooral berekenen aan klanten. Dit stelt Douwe Lycklama, partner bij Innopay.
 
Doelstelling van het nieuwe Europese betaalsysteem is om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen.
 
Impact van SEPA
De invoering van SEPA dwingt banken om verschillende aanpassingen door te voeren in hun betalingsprocessen en IT infrastructuur. Zo zijn substantiële aanpassingen nodig in de financieel-administratieve, de ERP- en de betalingssoftware van banken. Uit een recent onderzoek van KPMG bleek dat ruim 60% van banken verwacht dat de gevolgen van SEPA “ingrijpend tot zeer ingrijpend zullen zijn”. Met als gevolg dat ze aanzienlijke kosten moeten maken om de benodigde voorbereidingen te treffen.

Innopay - Invoering SEPA
 
Consumenten de dupe
Volgens Douwe Lycklama van Innopay zullen banken deze kosten op termijn doorberekenen aan consumenten. “Banken moeten enorme investeringen doen om te voldoen aan de nieuwe betaalstandaarden. Dat wordt doorberekend, dus uiteindelijk betalen we daar als klant allemaal voor. Je ziet nu al dat banken hun kosten verhogen, een betaalrekening met pinpas is flink duurder geworden” aldus de adviseur tegenover de Telegraaf.
 
De verwachting van Lycklama druist tegen de belangrijkste doelstelling van SEPA in. Gedachte achter de standaardisatie-slag is om meer concurrentie tussen verschillende betaalverwerkers te creëren, wat juist zou moeten leiden tot meer innovatie en lagere tarieven. “In Nederland lijkt het er echter op dat we vooral duurder uit zullen zijn” voegt Lycklama toe.