Grant Thornton benoemt Commissie Publiek Belang

06 augustus 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Grant Thornton heeft begin juli een Commissie Publiek Belang (CPB) ingesteld. De CPB van het accountants- en adviesorganisatie bestaat uit drie leden: Wim van Es (partner bij Grant Thornton; voorzitter), Lizzy Doorewaard* (extern lid) en Paul Baart** (extern lid).

Commissie Publiek Belang

Een ‘Commissie Publiek Belang’ ziet toe op de manier waarop accountantsorganisaties het publiek belang waarborgen. De instelling van de CPB volgt uit de ondertekening van de ‘Code Accountantsorganisaties’, opgesteld in juni 2012 na (maatschappelijke) kritiek op het accountants-beroep. Taken waar de commissie zich op richt zijn onder meer de beoordeling van het kwaliteitsbeheersingsysteem, bestuurlijke besluitvorming, het beloningsbeleid, risicomanagement en het versterken van de dialoog met interne en externe stakeholders.

Grant Thornton - Commissie Publiek Belang
 
"Wij zijn verheugd dat Lizzy Doorewaard en Paul Baart tot onze Commissie Publiek Belang toetreden en kijken uit naar een succesvolle samenwerking. Beiden hebben jarenlange maatschappelijke én bestuurlijke ervaring en zijn als geen ander in staat toe te zien op de borging van het publieke belang in onze organisatie” zegt Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton.
 
In de afgelopen maand maakten ook branchegenoten PwC, Baker Tilly Berk en BDO de leden van hun Commissie Publiek Belang bekend***.

Onderdeel van de Ledenraad

De CPB van Grant Thornton zal fungeren als onderdeel van de Ledenraad, het toezichthoudende orgaan binnen de adviesfirma. De commissie zal minimaal vier keer per jaar bij elkaar komen. De belangrijkste bevindingen zullen mondeling gerapporteerd worden aan zowel de Ledenraad, het bestuur en de Ledenvergadering.
 
Grant Thornton - An instinct for growth
 
* Lizzy Doorewaard is als ‘Non-executive Board Member’ actief bij onder andere MVO Nederland en S’Heeren Loo. Tevens is zij lid van het curatorium van VNO-NCW. Daarvoor werkte zij jarenlang als algemeen directeur bij trainingsbureau en conferentielandgoed SBI, partner bij Twynstra Gudde en onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Ze is gespecialiseerd in governance, financiën en corporate social responsibility.
 
** Paul Baart is actief als bestuurslid van het Centraal Fonds Volkshuisvesting en Raad-plaatsvervanger in de Ondernemingskamer. Hij werkte jarenlang als partner bij PwC en accountant voor diverse beursfondsen. Daarnaast trad hij op als onder meer lid van de Raad van Toezicht van Universiteit Nyenrode, voorzitter van het Koninklijk NIVRA en voorzitter van de Raad van Bestuur van Price Waterhouse Nederland.
 
*** Zie de artikelen ‘Baker Tilly en BDO stellen Commissie Publiek Belang in’ en ‘PwC benoemt een Commissie Publiek Belang’ voor meer informatie.