EY op overnamepad in strategische groeimarkt Afrika

22 juli 2013 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

EY heeft ambitieuze plannen in Afrika. Het Big4 kantoor heeft plannen onthuld circa $40 miljoen te willen investeren voor het aankopen van branchegenoten in drie Afrikaanse markten – Zuid-Afrika, Angola en Nigeria. Bovendien heeft EY een “substantiële” som geld gereserveerd om te investeren in faciliteiten en de vaardigheden van zijn adviseurs.
 
De omvang van de Afrikaanse consulting markt wordt geraamd op zo’n $3.0 miljard, en is daarmee een van de kleinste regio’s ter wereld. Ter vergelijking, de Noord-Amerikaanse markt vertegenwoordigt een waarde van $42.7 miljard en alleen al de Nederlandse adviesbranche is goed voor de helft van de Afrikaanse markt ($1.5 miljard)*. Ondanks de relatief geringe grootte, groeit de markt snel met een verwachte groei van meer dan 5% per jaar in de komende 5 jaar. Als gevolg zien bureaus Afrika als een strategische aanjager van toekomstige groei en proberen zij snel hun marktaandeel te vergroten.

EY - Afrika

Inhaalrace

Zo ook EY. Vanuit een Big4 perspectief is het voor EY echter een inhaalrace. De directe concurrenten PwC, KPMG en Deloitte hebben veel grotere operaties binnen de Afrikaanse markt. Zo heeft de marktleider in Afrika, PwC, twee keer zoveel omzet als EY in Sub-Saharisch Afrika. In een poging deze kloof te dichten heeft EY in het afgelopen jaar enorm geïnvesteerd, met uitgaven van circa $60 miljoen aan acquisities, resulterend in nieuwe kantoren in vier landen: Kameroen, Tsjaad, de Democratische Republiek van Congo en Zuid-Soedan. In het komende jaar komt nog eens $40 miljoen vrij voor overnames. Drie markten staan hoog op EY’s wenslijst:

“We richten ons op acquisities in Zuid-Afrika, Nigeria, en Angola” zei EY Afrika CEO Ajen Sita onlangs in een interview. De focus ligt op consulting firma’s, aangezien advies-gerelateerde diensten hogere marges opleveren dan de accounting- en auditing businesses.
 
In het interview stelde Sita ook dat volgens EY volgens hem nog meer moet investeren in het opkomende continent. “We onderhandelen momenteel met het hoofdkantoor in Londen over het belang van nog meer investeringen aldus de Afrikaanse topman.
 
* Zie de artikelen ‘Marktanalyse consultancymarkt Sub-Saharisch Afrika’ en ‘Amerikaanse consultancy-markt herstelt van crisis’ voor meer informatie.