Vannimwegen: Risicomanagement corporaties slecht

14 november 2011 Consultancy.nl

Woningcorporaties presteren onder de maat op het gebied van risicomanagement en risicorapportages. Dit blijkt uit een onderzoek van Vannimwegen, een adviesbureau gespecialiseerd in de corporatiesector. Ook risicoparagrafen in de jaarverslagen zijn gebrekkig en onvoldoende specifiek.
 
De bevindingen van het adviesbureau zijn gebaseerd op analyses van de jaarverslagen van 30 corporaties, waaronder tien grote, tien middelgrote en tien kleine.

Risicorapportage

De gebrekkige risicorapportage komt vooral tot uiting in de verslaggeving over strategische risico's. Dan gaat het over bijvoorbeeld de waardevermindering van het vastgoed van corporaties in krimpgebieden. Over risico's van fraude en veranderde Europese regelgeving is ook te weinig terug te vinden in de jaarverslagen. De consultants trekken de voorzichte conclusie dat het probleem structureel van aard is. Zo is het besef over risicomanagement de afgelopen jaren niet toegenomen, ook al nam de branche onlangs een eigen code aan voor corporate governance.
 
Vannimwegen - Riskmanagement

Toezicht?

Volgens Annette van Driel, adviseur bij Vannimwegen, worden woningcorporaties ook onvoldoende gestimuleerd om hun verslaggeving te verbeteren door gebrekkig toezicht. Dit begint de corporatiebranche nu ook parten te spelen - de laatste jaren kwamen corporaties dan ook regelmatig in het nieuws vanwege diverse schandalen.

Externe hulp

Volgens Van Driel kan verbetering alleen van de grond komen door een ingreep van buitenaf. "De meeste corporaties zijn niet in staat risicomanagement onder te brengen in hun bedrijfsvoering. Een instantie als een woonautoriteit kan deze cultuuromslag in gang zetten dan wel bevorderen”.
 
In een reactie laat Jan van der Moolen, directeur van het CFV, tegenover het FD weten dat corporaties wat hem betreft een grote cultuuromslag moeten ondergaan. “Aan vastgoedbeheer kleven risico's. Corporaties moeten dat nog in de genen krijgen".

Nieuws

Meer nieuws over