&samhoud partner co-auteur Briljante Business Modellen

06 juni 2013 Consultancy.nl

Jeroen Geelhoed, partner bij &samhoud, heeft samen met Achmea medewerkers Jeroen Kemperman en Jennifer Op ’t Hoog het boek ‘Briljante Business Modellen’ uitgebracht.

Briljante Business Modellen
De auteurs, die elkaar kennen van een grootschalig verandertraject die ze samen hebben uitgevoerd, deden onderzoek naar de eigenschappen van briljante businessmodellen. Jeroen Kemperman licht toe: “Een businessmodel is briljant wanneer het in staat is het schijnbaar onmogelijke mogelijk te maken. Doordat je je niet aanpast aan de spelregels, passen de spelregels zich aan jou”. Geelhoed vult aan: “Een ander belangrijk aspect is dat een briljant businessmodel iedereen gelukkig maakt, deze zijn namelijk én winstgevend én verbeteren de wereld én veranderen hun medewerkers in ambassadeurs”.

Jeroen Geelhoed - Briljante Business Modellen

16 briljante bedrijven
De onderzoekers namen honderden businessmodellen onder de loep. Van deze populatie kregen er zestien het label ‘briljant businessmodel’. Hieronder vallen de businessmodellen van onder andere Zara, LinkedIn en IKEA en ook van de Nederlandse organisaties AFC Ajax, De Efteling, ID&T en Albert Heijn. “Wat deze zestien gemeen hebben is dat ze allemaal een bepaalde dwarse visie hebben op de markt,” licht Geelhoed toe. “Ze beginnen gek, maar worden door volharding geniaal”. 

Drie gemeenschappelijke kenmerken staan aan de basis van briljante businessmodellen:

1. Visie: Ze zijn gedreven, vanuit de overtuiging hoe het echt anders moet

2. Business model: Ze zijn volhardend, radicaal en consequent in in hun businessmodel

3. Waardecreatie: Ze zijn baanbrekend in het leven van mensen en veranderen spelregels in de markt

Op de vraag wat de auteurs willen bereiken met het boek zegt Op ’t Hoog: “Na vijf jaar crisis is het ook wel eens tijd voor briljante businessmodellen. Veel bedrijven voelen dat het anders moet, maar ze weten nog niet hoe. Daarom willen we in dit boek inspiratie bieden vanuit organisaties die het onmogelijke hebben gedaan”.

Nieuws

Meer nieuws over