Duitse interim managers hebben uurtarief van 115 euro

06 mei 2013 Consultancy.nl

Interim managers zijn in Duitsland iets beter af dan hun Nederlandse collega’s. Uit onderzoek van Ludwig Heuse onder meer dan 1.000 interim managers blijkt dat het gemiddelde tarief van Duitse interim managers €115 per uur is. Ter vergelijking, uit diverse onderzoeken komt naar voren dat het uurtarief van Nederlandse interim managers gemiddeld tussen de €100 en €110 ligt.
 
In Nederland zijn volgens schattingen tussen 15.000 en 20.000 interim managers werkzaam.
 
Dalende vraag
Duitse interim managers kampen met een dalende vraag naar hun diensten. In het afgelopen jaar ontvingen interim managers gemiddeld 3,7 projectaanvragen per jaar, een kleine 3% minder dan in 2011. Met als resultaat dat het aantal declarabele uren ook is gedaald. In 2011 waren interim managers in zo’n 64% van hun tijd aan het werk, vorig jaar lag dit percentage bijna 4% lager. Op het hoogtepunt in 2008 lag de declarabiliteit zelfs op 74%. De daling in vraag is voor een groot deel te danken aan minder interesse van grote bedrijven in tijdelijk management capaciteit.

Consultancy - Interim Manager
 
Werven van opdrachten
De cijfers zijn in lijn met de ontwikkeling in de Nederlandse interim markt. Uit recent onderzoek van Atos Interim Management blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse interim managers “aanzienlijk meer moeite heeft” met het het werven van opdrachten ten opzichte van een jaar geleden. Dit heeft onder meer tot gevolg dat meer dan de helft van de interimmers (57%) bereid is om hun heil te zoeken buiten Europa.

Nieuws