5 tips voor reductie van CO2-uitstoot in de bouw

Steeds meer bouwbedrijven, opdrachtgevers en andere aanbesteders hebben de doelstelling om de CO2-uitstoot van hun bouw- en infrastructuurprojecten te verminderen. Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Experts van Missie3 delen vijf stappen voor duurzaam resultaat.
Tip 1: Onderzoek hoeveel CO2 je uitstoot en wat de bronnen zijn
Om te kunnen reduceren, moet je eerst weten waar er wat te reduceren valt. Ga na wat de belangrijkste oorzaken zijn waardoor je CO2 uitstoot. Is er veel uitstoot door woon-werk verkeer? Zorgt het materieel wat je inzet voor veel CO2-uitstoot? Komt er veel uitstoot kijken bij het produceren van het materiaal wat je gebruikt? Gebruik je veel ‘grijze’ stroom?
Maak een duidelijk overzicht van bronnen, bijvoorbeeld door het op te delen in categorieën: woon-werkverkeer, materiaal, materieel, energieverbruik kantoor, enzovoort. Leg je uitstoot per categorie vast en gebruik deze gegevens als referentiejaar. Dit maakt het mogelijk om broeikasgasemissies, emissiereducties of andere broeikasgas informatie met andere jaren te vergelijken. Hiermee creëer je inzicht.
Tip 2: Bepaal je doel voor de lange termijn
In 2030 moeten we volgens de doelstelling van de overheid 55% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. Maar wat betekent dat binnen jouw bedrijf? De overheid heeft geen keiharde eisen gesteld aan bedrijven voor het reduceren van CO2. Echter wordt er vaak wel bij aanbestedingen en opdrachtverleningen gekeken naar jouw CO2-reductie of certificering.
Ga na hoeveel CO2 je wilt reduceren voor 2030 (of eerder). Kijk hierbij bijvoorbeeld naar wat voor doelen je branchegenoten en concullega’s zichzelf stellen. Vergelijk je eigen CO2-uitstoot met wat je verwacht dat branchegenoten en concullega’s uitstoten en kijk of je de lat nog wat hoger kan leggen. Stel jezelf ook de vraag hoe realistisch het is om een bepaald percentage CO2 te reduceren op basis van je referentiejaar.
Stoot je als organisatie al weinig CO2 uit, dan is het wellicht te ambitieus om voor een reductie van 50% te gaan. Stoot je als organisatie wel veel CO2 uit, dan is een reductie van 5% wellicht wat aan de lage kant. Stel aan de hand hiervan je doel op.
Je hebt nu bepaald waar je minimaal heen wil. Heb je de wens om meer te doen en zie je daar mogelijkheden in? Daag jezelf uit om ambitieuzer te zijn. Je hebt nu je doel voor de langere termijn vastgesteld: je weet wat je in 2030 bereikt wilt hebben. Nu rest nog de vraag: hoe bereik je dat doel?
Tip 3: Bedenk maatregelen om CO2-uitstoot te beperken
Aan de hand van de categorieën die je hebt opgesteld, kan je maatregelen gaan bedenken. Probeer het eens te bekijken als een risicodossier. Het risico is hierbij een hoge CO2-uitstoot. Een oorzaak kan bijvoorbeeld woon-werkverkeer zijn.
Bedenk vervolgens voor elke oorzaak een aantal maatregelen. Zo kan je voor het verminderen van uitstoot door woon-werkverkeer maatregelen opstellen zoals carpoolen, de inzet van elektrische (deel)auto’s, meer thuiswerken en vaker het openbaar vervoer of de fiets pakken. Om je CO2-footprint op kantoor te verlagen kan je overstappen op groene stroom, zelf stroom opwekken met zonnepanelen of je gasverbruik verminderen door elektrisch te verwarmen.
Bespreek daarnaast met branchegenoten wat zij doen om CO2 te reduceren of vraag wat collega’s om ideeën, daarmee creëer je tevens draagvlak.
Tip 4: Maak de afweging tussen uitstoot en kosten
Als je de bron weet, kan je er wat aan veranderen. Direct al je vervoer en materieel vervangen voor elektrisch is erg duur en vaak ook niet nodig om je doelen te behalen. Je broeikasgassen verminderen is een mooi streven, maar je bedrijf moet er natuurlijk niet aan onderdoor gaan. Dus wat moet je dan doen met die hele waslijst aan maatregelen die je hebt bedacht? Kwantificeren!
Net als bij een risicodossier maak je een afweging. Maak hierbij de afweging tussen impact (de CO2-reductie die het oplevert ten opzichte van je referentiejaar) en kosten (hoeveel je moet investeren om het uit te voeren) van elke maatregel. Zo zie je direct waar je quickwins zitten. Ook lid worden van organisaties zoals SKAO of Nederland CO2 neutraal bieden hulp bij het behalen van je doelstelling.
Tip 5: Investeer in je doelstelling
Nu je de impact van de maatregelen inzichtelijk hebt, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je kunt en wilt investeren in je doelstelling. Je doel hoef je niet in één keer te behalen, neem de tijd die je ervoor gereserveerd hebt en voorkom dat je op het eind ineens één enorme investering moet doen om je doelstelling te behalen.
Werk in kleinere stappen en maak het draagbaar voor je organisatie. Investeer bijvoorbeeld een bepaald bedrag per jaar, of een bepaald percentage van de omzet die je maakt. Je creëert hiermee een budget voor jezelf. Leg dit budget naast de gekwantificeerde maatregelen en stel een reductieplan op voor je organisatie.
Met dit plan heb je een goed overzicht gemaakt waarbij je zowel het behalen van je doelstelling als de kosten inzichtelijk hebt. Hierdoor kan je direct bijsturen als je ziet dat je de doelstelling niet gaat behalen of wanneer je buiten je budget treedt. Check jaarlijks of halfjaarlijks of je nog volgens plan werkt en vergelijk dit met je referentiejaar.