Aantal flex- en zzp-opdrachten met 33% gedaald in eerste kwartaal van 2025

De Nederlandse flexmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2025 flinke klappen gekregen. Het aantal opdrachten voor zzp’ers en gedetacheerden is met meer dan 30% gedaald ten opzichte van een jaar geleden.
Uit de eerste kwartaalmonitor van Intelligence Group, een onderzoeksbureau dat de flexmarkt op de voet volgt, blijkt dat er in de periode van januari tot eind maart 33% minder flexopdrachten waren voor zzp’ers (zelfstandig professionals) en gedetacheerden dan in dezelfde periode in 2024.
“Het totaal aantal opdrachten voor zzp’ers en gedetacheerden is in jaren niet zo sterk gedaald en zo laag geweest”, constateert Geert-Jan Waasdorp, directeur bij Intelligence Group.
Dat heeft volgens hem te maken met een reeks aan factoren, waaronder de onzekere economische forecast, de handhaving op de Wet BDA, bezuinigingen binnen de overheid en private opdrachtgevers die voorzichtiger zijn met uitgaven aan extern personeel.
Wet DBA
Met name de handhaving op de Wet BDA heeft een grote impact op de doelgroep zzp’ers. Dit bleek eerder al uit twee vergelijkbare onderzoeken van Freelance.nl en HeadFirst Group, en wordt nu wederom bevestigd door Intelligence Group. Opdrachtgevers nemen het zekere voor het onzekere en sturen zzp’ers de laan uit of herzien de manier van samenwerken (minder uren en/of kortere opdrachten).

In sommige sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, heeft de exodus van zzp’ers al geleid tot problemen in de personeelsplanning. De Belastingdienst heeft aangegeven dit jaar geen boetes uit te delen en zich vooral te richten op sectoren waar schijnzelfstandigheid relatief veel voorkomt, zoals het onderwijs, de zorg, de bouw en platformbedrijven.
Vbar
Ondertussen werkt de overheid aan nieuwe wetgeving voor zzp’ers: de verplichte arbeidsrelatie (Vbar). Dit wetsvoorstel gaat volgens de huidige planning begin 2026 in en introduceert een rechtsvermoeden van werknemerschap. Als een werkende minder betaalt krijgt dan een bepaald uurtarief kan diegene claimen werknemer te zijn. Het is dan aan de opdrachtgever om aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Als de Vbar daadwerkelijk wordt ingevoerd, dan komt de zzp-markt volgens flexexperts verder onder druk te staan. Nederland heeft volgens het Handelsregister meer dan 1,7 miljoen zzp’ers, waarmee ons land behoort tot de freelance-koplopers in Europa.