AT Kearney: Ouderen nemen economische macht over

08 april 2013 Consultancy.nl

Binnen 35 jaar zullen er meer mensen zijn die ouder zijn dan 60, dan mensen jonger dan vijftien. Deze demografische ‘agequake’ zal het businessmodel van bedrijven drastisch veranderen, vooral in de ‘oude’ westerse landen. Dit stelt A.T. Kearney in het rapport ‘Understanding the Needs and Consequences of the Aging Customer’.
 
Agequake
De trend van een snel vergrijzende bevolking is al enige tijd zichtbaar in de meerderheid van de westerse economieën. In de G7-landen* was het aantal 60+’ers in 1998 al groter dan het aantal jongeren onder de vijftien. In 2050 zal ruim eenderde van de volwassenen in Spanje, Duitsland, Japan, Italië en Rusland ouder zijn dan 60. Wereldwijd zijn er in 2047 maar liefst twee miljard 60+-consumenten. Na 2050 zullen ouderen de snelstgroeiende consumentengroep vormen, waardoor het verschil met het aantal jongeren alleen maar toe blijft nemen.

AT Kearney - Global 60+ Population Growth

De landenposities in de grafiek laten zien in welk jaar de 60+ groep groter wordt dan de 15- groep.


Het toenemende aantal ouderen betekent ook dat hun relatieve aandeel in het totale inkomen van landen zal stijgen. In 2020 zullen de 60+’ers in Nederland 28% van de totale uitgaven in het land voor hun rekening nemen. Dit percentage zal stijgen tot eenderde in 2050.

Business model
Deze demografische aardverschuiving – of ‘agequake’ zoals de consultants het noemen – dwingt bedrijven om hun business model opnieuw te overdenken. Op het gebied van verkoop moeten producenten en detailhandelaars hun producten en verkoopkanalen aanpassen. Tevens zullen zij het ontwerp van hun producten en winkels moeten aanpassen aan de fysieke behoeften van ouderen. Maar ook human resources krijgt te maken met een drastische verandering. Organisaties zullen daardoor aanpassingen moeten maken in de manier waarop ze mensen inhuren en trainen en de wijze waarop ze nadenken over carrière, familiestructuren en gemeenschappen.

* De G7-landen zijn Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Nieuws

Meer nieuws over