Roland Berger begeleidt herstructurering van Caterpillar

20 maart 2013 Consultancy.nl

De Belgische overheid heeft het internationale adviesbureau Roland Berger aangesteld om de herstructurering van Caterpillar in België te begeleiden. De Amerikaanse machinebouwer kondigde eind februari aan een groot herstructureringsplan aan, waarbij 1.400 banen geschrapt worden in haar vestiging in Gosselies bij Charleroi (België).
 
Caterpillar is een internationaal producent van zware trucks, graafmachines, graders en shovels.

Oorzaak herstructurering

De vestiging van Caterpillar in Gosselies richt zich met name op de Europse markt. Gezien de slechte economie en omdat er weinig groei verwacht wordt in Europa wordt Caterpillar gedwongen om te herstructureren. Ook is er steeds vaker sprake van concurrentie in lagelonenlanden en heeft Caterpillar te maken met vernieuwde mileuwetgevingen. Bovendien heeft de vestiging van Gosselier het hoogste kostenplaatje van alle Caterpillar fabrieken in Europa.

De speciale ‘taskforce' gaat de komende weken, onder leiding van het strategie adviesbureau, onderzoeken wat de redenen voor de herstructurering zijn, en kijken naar de impact ervan op zowel macro- en micro-economisch gebied.  De herstructurering zal ook invloed hebben op diverse onderaannemers. De taskforce zal ook de gevolgen voor deze onderaannemers onderzoeken en bepalen hoe men die groep kan ondersteunen.

NedCar

Vorig jaar won het Duitse adviesbureau in Nederland een award voor haar bijdrage aan de ‘beste herstructurering van 2012’ (NedCar).