Deloitte: Nederlandse belastingaangifte erg lastig

11 maart 2013 Consultancy.nl

Accountants- en adviesbureau Deloitte heeft onlangs de belastingaangiftes van 21 landen geanalyseerd. Daaruit kwam naar voren dat de aangifte in Spanje het meest complex is met ongeveer 700 in te vullen velden. De Nederlandse aangifte is met 100 tot 200 velden ‘gemiddeld complex’ maar daarentegen ‘erg lastig’ in te vullen.

Grote verschillen
Gemiddeld bevatten de aangiften iets minder dan 200 velden. De hoeveelheid velden in een aangifte wordt vooral bepaald door het aantal individuele belastingaftrekposten. Complexe aangiften kosten daardoor wel veel tijd, maar het invullen ervan levert in 70% van de landen wel een besparing op. Naast “koploper” Spanje met 700 velden zijn ook de aangiftes in Luxemberg, Ierland en Portugal met ongeveer 500 velden relatief complex. De Belgische belastingaangifte is met circa 400 velden ook relatief complex. De Chinese belastingaangifte is het eenvoudigste met maar 20 velden. In het land bestaat dan ook geen enkele persoonlijke aftrekpost.

In het merendeel van de landen moeten burgers één aangifte invullen. Inwoners van Canada, Japan en de Verenigde Staten moeten echter naast de nationale aangifte, ook een regionale aangifte indienen. In Zwitserland moeten sommige inwoners zelfs tot vijf verschillende aangiften per jaar invullen.

Deloitte - Belastingaangifte

Lastige verplichting
In de helft van de landen beschouwen burgers het invullen van de belastingaangifte als “lastig”. Alleen in Nederland wordt het “heel lastig” genoemd. In 40% van de landen, inclusief Nederland en België, kost het invullen van de aangifte twee tot vijf uur. In Rusland duurt het doen van aangifte met meer dan vijf uur het langst. Verder bleek uit het onderzoek van Deloitte dat het in Nederland relatief gemakkelijk is om zonder sancties uitstel te krijgen voor het indienen van de aangifte. In Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië is de fiscus daarin strenger. Luxemberg kent überhaupt geen mogelijkheid tot uitstel, maar daarentegen bestaan er geen sancties voor verzuim.

Nieuws

Meer nieuws over