‘Werk maken van slimmer werken’: Boudijn Driesen over de Arbeidsvoorwaardennota 2025
Begin deze maand publiceerde VNO/NCW de Arbeidsvoorwaardennota 2025. Onder het motto ‘werk maken van slimmer werken’ pleit de werkgeversorganisatie voor efficiënter werken door inzet van technologie of het anders organiseren van het werk. Dit sluit nauw aan bij de visie van Bureau Tromp. Managing Partner Boudijn Driesen reflecteert op de nota.
“De Arbeidsvoorwaardennota 2025 onderstreept een belangrijke realiteit”, begint Driesen: “Economische groei en behoud van welvaart vereisen een strategische aanpak om arbeidsproductiviteit te verhogen. Niet door harder, maar door slimmer te werken.”
Bureau Tromp zet zich in om organisaties te begeleiden bij deze transformatie. Met expertise in procesoptimalisatie, verandertrajecten en continue verbetering, helpt het bureau bedrijven en hun werknemers wendbaar te blijven en duurzaam te presteren.
Productiviteit als basis voor loonvorming
Volgens Driesen legt de nota terecht de nadruk op een directe koppeling tussen arbeidsproductiviteit en loonvorming. “Onze ervaring leert dat bedrijven die hun processen slimmer inrichten, beter in staat zijn om ruimte te creëren voor passende arbeidsvoorwaarden.”
“Door verspilling te verminderen en processen efficiënter te maken, ondersteunen wij bedrijven bij het verlagen van kosten en het realiseren van stabiliteit. Dit biedt ruimte voor hogere lonen, stabielere contracten en een betere financiële weerbaarheid van werknemers, precies zoals de nota aanbeveelt.”
“Investeren in kennis en vaardigheden leidt ook tot een sterkere positie van werknemers op de arbeidsmarkt.”
In lijn daarmee, benadrukt hij het belang van werknemersparticipatie bij verbeteringen. “Door medewerkers te betrekken bij het herontwerpen van werkprocessen, ontstaat niet alleen meer eigenaarschap, maar wordt de link tussen productiviteitsgroei en beloning sterker en directer.”
Mens en technologie in harmonie
De nota wijst op de noodzaak om werk anders te organiseren. Bij Bureau Tromp zien ze dagelijks hoe een combinatie van procesoptimalisatie en technologische ondersteuning leidt tot meetbare resultaten.
Denk bijvoorbeeld aan het herstructureren van planningen en het automatiseren van repetitieve taken. Deze veranderingen maken het mogelijk om met minder mensen meer werk te verzetten, zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit of werkplezier.
“Cruciaal is dat technologische innovaties, zoals AI-gedreven analyses of geavanceerde planningssoftware, alleen effectief zijn als ze hand in hand gaan met betrokkenheid van werknemers”, stelt Driesen. “Door hen te betrekken bij de implementatie en optimalisatie van deze systemen, ontstaan oplossingen die passen bij de behoeften van zowel de organisatie als de mensen die er werken”.
Leven lang ontwikkelen
Net als VNO-NCW, beschouwt Bureau Tromp leren en ontwikkelen als een essentiële pijler voor duurzame productiviteitsgroei. “Bij organisaties die wij ondersteunen, zien we dat investeren in kennis en vaardigheden niet alleen leidt tot efficiëntere werkprocessen, maar ook tot een sterkere positie van werknemers op de arbeidsmarkt”, schetst Driesen.
Door concrete afspraken te maken over leer- en ontwikkelmomenten, zoals verplichte ontwikkeldagen of maatwerktrajecten, helpt het bureau bedrijven een leercultuur op te bouwen.
“Door slimmer te werken, bouwen we samen met onze klanten aan duurzame groei.”
“Dit sluit naadloos aan bij het pleidooi in de nota om leren minder vrijblijvend te maken en basisvaardigheden, zoals digitale competenties, te versterken”, merkt Driesen op. “Wendbaarheid en innovatiekracht worden zo verankerd in het DNA van een organisatie.”
Gezondheid als fundament voor productiviteit
De nota benadrukt dat een gezonde en vitale werkvloer een randvoorwaarde is voor hogere arbeidsproductiviteit. “Slimmer werken betekent niet alleen het verminderen van werkdruk, maar ook het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers gezond en met plezier kunnen werken”, beaamt Driesen.
“Onze aanpak richt zich op het identificeren van knelpunten in werkdruk en fysieke belasting”, legt hij uit. “Door werk slimmer te organiseren en bijvoorbeeld zware taken anders te verdelen, realiseren we lagere verzuimcijfers en hogere tevredenheid.”
Daarnaast ondersteunt Bureau Tromp organisaties bij het ontwikkelen van preventieve strategieën die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. “Door medewerkers tijdig in minder belastende functies in te zetten of werkroosters te optimaliseren, blijven zij langer gezond en productief.”
Toekomstbestendige economie
Al met al biedt de Arbeidsvoorwaardennota 2025 volgens Driesen een sterke visie op het verhogen van arbeidsproductiviteit.
“Wij zien dat de noodzakelijke verhoging van de productiviteit voortkomt uit een combinatie van technologische ondersteuning, procesoptimalisatie en een cultuur van leren en ontwikkelen”, geeft hij aan. “Door slimmer te werken, bouwen we samen met onze klanten aan duurzame groei, een betere balans tussen werk en welzijn en een toekomstbestendige economie.”