Zes technologieën die bijdragen aan het verbeteren van organisaties
Bij Bureau Tromp zijn ze dag in dag uit bezig met het verbeteren van organisaties. Als specialist in continu verbeteren, zet het bureau daarbij in op beproefde verbetermethodieken. Maar in dit digitale tijdperk verleggen ook innovatieve technologieën de grenzen van wat mogelijk is. Managing partner Boudijn Driesen deelt zes impactvolle technologieën die Bureau Tromp vaak tegenkomt in de praktijk.
1: Kunstmatige intelligentie (AI)
Iedereen heeft het erover, maar het bieden van een precieze definitie van AI blijkt nog niet zo eenvoudig. In algemene termen kan worden gesteld dat AI een slimme manier is om een computer dingen te laten doen die mensen normaal gesproken doen. Denk aan het herkennen van patronen of het voorspellen van wat er gaat gebeuren.
De hype is enorm, maar lijkt absoluut te worden waargemaakt. De wereldwijd vermaarde expert Andrew Ng zegt zelfs dat AI net zo belangrijk wordt als elektriciteit. Daarmee hint hij ook naar de alomtegenwoordigheid van AI: het is bijna overal te gebruiken en zál in de nabije toekomst overal gebruikt worden. Iedereen lijkt het er dan ook wel over eens dat AI niet meer weg te denken is in relatie tot het verbeteren van organisaties.
Bij Bureau Tromp zien we dat AI-technologie organisaties op verschillende manieren helpt:
Voorspellend onderhoud
AI kan voorspellen wanneer een machine kapot kan gaan, zodat organisaties die machine op tijd kunnen onderhouden dan wel repareren. Zo voorkomen ze dat alles stil komt te staan.
Procesoptimalisatie
AI kan organisaties helpen hun werk beter te organiseren. Het kan bijvoorbeeld aangeven waar in het proces dingen sneller of goedkoper kunnen.
Automatisering van repetitieve taken
AI kan ook saaie taken overnemen, zodat mensen hun tijd aan interessantere en meer inspirerende zaken kunnen besteden.
Lees ook: De kracht van kunstmatige intelligentie binnen lean management.
2: Blockchain
Ook blockchain is inmiddels een bekende term, maar wederom blijkt het voor velen lastig uit te leggen wat het precies is en doet. Simpel gezegd is het een slimme manier om dingen op te slaan en te delen, zonder dat iemand ermee kan knoeien. Expert Don Tapscott benadrukt dat blockchain méér is dan alleen een database: het helpt om eerlijk te zijn en te vertrouwen op de informatie die je hebt.
De use cases die we bij onze klanten het vaakst tegenkomen zijn:
Supply chain management
Blockchain kan organisaties helpen hun logistieke proces beter inzichtelijk te krijgen – erg handig voor organisaties die veel producten maken en verzenden.
Veilige gegevensuitwisseling
Omdat je met blockchain zeker weet dat niemand in de gegevens kan knoeien, biedt het organisaties de mogelijkheid om (vertrouwelijke) gegevens te delen zonder risico’s.
3: Internet of things (IoT)
Het internet der dingen – de naam verklapt het al – verwijst naar de technologie die dingen (vaak machines of apparaten) verbindt met het internet. Dat is handig, omdat organisaties zo altijd op de hoogte zijn van de toestand en/of locatie ervan.
Met slimme sensoren kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe goed een machine werkt, of waar bijvoorbeeld een bagagekar zich bevindt. Door dit soort toepassingen lopen processen meer vloeiend en wordt uiteindelijk meer klantwaarde gecreëerd.
Een simpel maar effectief voorbeeld hiervan is een groot productiebedrijf dat in het kader van het optimaliseren van zijn productieproces IoT heeft geïmplementeerd. Het bedrijf heeft slimme sensoren geactiveerd om realtime gegevens te verzamelen over de machines.
De sensoren volgen onder andere de temperatuur, druk en mate van trillingen. Met deze data kan het bedrijf proactief onderhoud uitvoeren, waardoor onverwachte stilstand kan worden verminderd.
4: Quantum computing
Quantumcomputers zijn superkrachtige computers die bepaalde hoogcomplexe problemen vele malen sneller kunnen oplossen dan reguliere computers. Ze kunnen bijvoorbeeld simulaties draaien of enorme hoeveelheden gegevens snel analyseren. Wij zien dat er vooral sprake is (en zal zijn) van nieuwe oplossingen voor moeilijke (bestaande) problemen.
De ontwikkelingen rondom quantum computing gaan snel, maar ‘gemeengoed’ is het nog allerminst. Veel toepassingen bevinden zich nog in de proof of concept-fase.
Een voorbeeld hiervan is een financiële instelling waar onderzocht wordt hoe quantum computing kan worden ingezet om sneller berekeningen uit te voeren voor complexe risicomodellen. Door quantum computing te gebruiken, is het doel om veel snellere en nauwkeurigere analyses uit te voeren. Dit moet leiden tot betere besluitvorming en risicobeheer.
5: Robotic process automation (RPA)
RPA is een manier om software in te zetten om bijvoorbeeld repetitieve en veelal saaie taken automatisch te laten uitvoeren. Steeds meer organisaties zetten RPA in, en het heeft vaak een enorme positieve invloed op het resultaat en de prestaties. Niet alleen wordt veel tijd bespaard, ook het aantal fouten neemt significant af.
Via ons label RPA Experts hebben we een verzekeringsbedrijf geholpen bij het implementeren van RPA ten behoeve van hun claimverwerking. Binnen de verwerking bevonden zich grote hoeveelheden repetitieve taken, zoals gegevensinvoer en validatie.
We hebben advies gegeven over de juiste RPA-software en geholpen bij de implementatie ervan. De verwerkingstijd van claims is aanzienlijk verkort en de kans op menselijke fouten sterk verminderd. Dit leidt weer tot een hogere klantwaarde en lagere operationele kosten.
6: Augmented reality (AR) en virtual reality (VR)
Tot slot AR en VR – twee nauw aan elkaar gerelateerde visuele technologieën om mensen via een bril dingen te laten zien die er eigenlijk (nog) niet zijn. In het geval van VR dompelt de bril iemand onder in een volledig virtuele omgeving, in het geval van AR worden virtuele elementen geprojecteerd in de bestaande fysieke omgeving.
Met AR-brillen kunnen technici bijvoorbeeld informatie krijgen terwijl ze werken. Het helpt organisaties (en nu nog vaak specifieke functies daarbinnen) processen sneller en nauwkeuriger te doorlopen.
Een bekend voorbeeld is een groot bouwbedrijf waarbij AR-technologie wordt gebruikt om de efficiency op bouwprojecten te verhogen. Met AR-brillen kunnen ingenieurs en bouwvakkers digitale blauwdrukken en instructies in realtime bekijken terwijl ze werken. Dit vermindert de kans op fouten en versnelt het bouwproces.
Over de auteur: Boudijn Driesen is managing partner van Bureau Tromp, een operational excellence-specialist die organisaties helpt slimmer te werken. Het Utrechtse bureau biedt opleidingen, trainingen, consultancy en interim- procesmanagement.