De kracht van kunstmatige intelligentie binnen lean management

13 september 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) creëert nieuwe mogelijkheden in allerlei domeinen. Zo ook op het gebied van lean management, een filosofie die draait om het creëren van optimale waarde binnen processen en productieomgevingen. Bureau Tromp managing partner Boudijn Driesen deelt enkele praktische voorbeelden over de kracht van AI binnen het lean-vak.

Lean management is vandaag de dag niet meer weg te denken in bedrijfsomgevingen. Centraal in de filosofie staat de ambitie om verspilling te elimineren, de efficiëntie van processen en workflows te verbeteren, en de klantwaarde te vergroten.

De filosofie is oorspronkelijk ontstaan in de productiesector bij Toyota, maar wordt inmiddels toegepast in vrijwel elke branche, van productie en gezondheidszorg tot retail en de zakelijke dienstverlening.

De kracht van kunstmatige intelligentie binnen lean management

De vijf kernprincipes van lean zijn:

  • Waarde: Definieer waarde vanuit het perspectief van de klant.
  • Waardestroom: Identificeer de stappen in het proces die waarde toevoegen en elimineer verspilling.
  • Flow: Zorg voor een soepele, continue stroom van activiteiten.
  • Pull: Laat de vraag van de klant de productie aansturen.
  • Perfectie: Streef voortdurend naar verbetering en elimineer verspilling waar mogelijk.

De kansen van AI

Hoewel de kernprincipes al decennia succesvol worden toegepast, biedt de integratie van AI nieuwe mogelijkheden om de efficiëntie en effectiviteit van lean-initiatieven te vergroten. Vijf voorbeelden:

Data-analyse: AI kan enorme hoeveelheden gegevens analyseren en inzichten genereren die anders moeilijk te verkrijgen zijn. Hiermee kunnen organisaties verspilling identificeren en elimineren, en processen stroomlijnen.

Voorspellend onderhoud: In productieomgevingen kan AI voorspellen wanneer machines moeten worden onderhouden, waardoor ongeplande stilstand wordt verminderd.

Voorraadbeheer: AI kan helpen bij het optimaliseren van voorraadniveaus, waardoor organisaties geld kunnen besparen en tegelijkertijd voldoen aan de klantvraag.

Klantfeedback: AI kan klantfeedback analyseren en organisaties helpen begrijpen wat klanten echt waardevol vinden, wat kan leiden tot gerichtere verbeteringen.

Procesautomatisering: AI en robotica kunnen routinematige taken automatiseren, waardoor medewerkers meer tijd hebben voor waardevollere activiteiten.

Samenvattend, door de kracht van AI te benutten, kunnen organisaties slimmere, efficiëntere processen creëren en tegelijkertijd waarde leveren aan hun klanten. Bekende methoden en tools die gebruik maken van AI zijn onder meer process mining, robotic process automation, en machine learning.