Informatiegestuurd werken helpt boa’s effectiever en veiliger handhaven
De inzet van data-analyse en gerichte strategieën kan boa’s helpen om hun werk effectiever en veiliger te doen. Van Dam Datapartners heeft een aanpak ontwikkeld die boa’s op weg helpt met dit ‘informatiegestuurd handhaven’.
Volgens cijfers van de Rijksoverheid telt Nederland zo’n 23.000 buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Zij houden zich onder meer bezig met het handhaven van de openbare orde en het controleren van vervoersbewijzen in het ov.
Naast dat het aantal boa’s de afgelopen jaren is gestegen, is de omvang van hun takenpakket eveneens gegroeid. Dat komt onder andere doordat de Nederlandse politie vanwege bezuinigingen onvoldoende capaciteit heeft voor bijvoorbeeld het handhaven van de openbare orde.
Dat deze boa’s meer op straat te vinden zijn én daar meer taken uitvoeren, heeft ook een keerzijde. In Leiden werden afgelopen zomer bijvoorbeeld meerdere boa’s mishandeld. Enkele maanden daarvoor kreeg ook een boa in Haarlemmermeer te maken met geweld.
Patronen identificeren
De laatste jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van boa’s te vergroten. Zo worden conflictbeheersings- en zelfverdedigingstrainingen georganiseerd. Daarnaast is er mentale ondersteuning voor boa’s die met agressie of geweld te maken hebben gehad.
Volgens Van Dam Datapartners zouden boa’s ook veel baat hebben bij een informatiegestuurde manier van werken. Daarbij nemen boa’s onder andere beslissingen op basis van data-analyses. Aan de hand daarvan kunnen patronen en trends worden geïdentificeerd, zodat boa’s bijvoorbeeld aanwezig kunnen zijn op plekken en tijdstippen waarop dat het meest nodig is.
In Amsterdam wordt reeds gebruikgemaakt van deze aanpak. Via historische gegevens wordt voorspeld waar en wanneer misdaden waarschijnlijk zullen plaatsvinden. Dergelijke inzichten vergroten potentieel de effectiviteit van boa’s.
“Handhavingsteams vervullen een zeer belangrijke taak binnen de Nederlandse samenleving.”
Ook kan informatiegestuurd handhaven bijdragen aan de veiligheid van boa’s. In Den Haag dragen boa’s bodycams tijdens hun dienst. De opnames daarvan kunnen dienen als bewijs wanneer boa’s te maken hebben gehad met geweld.
Niet over één nacht ijs
Zo biedt informatiegestuurd handhaven meerdere voordelen. Handhavingsteams die niet bekend zijn met de aanpak kunnen echter niet van de ene op de andere dag overstappen op deze werkwijze. Er bestaan namelijk heel wat randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan.
Zo is het van groot belang dat de data die gebruikt wordt voor de analyses van hoge kwaliteit is, anders schieten de analyses tekort. Ook is een robuuste IT-infrastructuur nodig om de data op te slaan, te verwerken en te delen.
Daarnaast moeten boa’s onder andere worden getraind in het gebruikmaken van data-analysetools. En daar komt ook juridische kennis bij kijken: er bestaat heel wat wet- en regelgeving voor het verzamelen en gebruiken van data.
De taal van data leren spreken
Van Dam Datapartners helpt boa’s bij het implementeren van informatiegestuurd handhaven. Daartoe ontwikkelt het adviesbureau onder meer rapportages. Daarin worden aan de hand van data-analyses bijvoorbeeld de prestaties van handhavingsteams geëvalueerd en verbeterpunten genoemd.
Ook biedt Van Dam Datapartners verschillende dashboards aan. Zo geeft het monitoringsdashboard realtime data weer over incidenten, meldingen en oproepen. Dit helpt boa’s uiteraard om snel te reageren op actuele gebeurtenissen en prioriteiten te stellen.
“We helpen allerlei soorten maatschappelijk organisaties om de taal van data te leren spreken”, zegt Ron Postuma, senior adviseur bij Van Dam Datapartners. “En dus ook handhavingsteams, die een zeer belangrijke taak vervullen binnen de Nederlandse samenleving: ze dragen zorg voor onze veiligheid.”