Meer betalen voor schone energie? Velen kunnen of willen dat niet
De transitie naar schone energie kost veel geld en de rekening komt uiteindelijk deels bij de consument te liggen. Velen kunnen deze extra kosten niet ophoesten of zijn überhaupt niet bereid om meer te betalen voor schone energie, blijkt uit onderzoek van Accenture.
In het onderzoek komt naar voren dat 44% van de Nederlanders bereid is dieper in de buidel te tasten voor duurzame energie. Wereldwijd gaat het volgens Accenture om 46% van de consumenten.
Voor de meerderheid van zowel de Nederlandse (56%) als de mondiale bevolking (54%) geldt dat dus niet. Wereldwijd is 17% van de consumenten bereid tot 15% extra te betalen voor schone energie, terwijl 29% open staat voor meer dan 15% aan extra kosten.
Ondanks dat meer dan de helft van de Nederlanders niet bereid is om meer geld te betalen voor schone energie, geeft de ruime meerderheid (79%) aan in het algemeen wel positief tegenover de energietransitie te staan.
“Deze twee percentages zijn veelzeggend”, zegt Rob Knigge, die aan het hoofd staat van de Nederlandse praktijk van Accenture. “Ze laten zien dat financiële draagkracht voor vele Nederlandse huishoudens een behoorlijk doorslaggevende factor is.”
Van de huishoudens die niet extra willen betalen voor schone energie, zegt 40% niet in staat te zijn om überhaupt een hogere energierekening te bekostigen. Daarnaast wijzen veel consumenten op het feit dat energie de afgelopen jaren al aanzienlijk duurder is geworden.
Nederlandse consumenten zijn niet de enigen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De afgelopen twaalf maanden had één op de drie consumenten uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten (EMEA) problemen met het betalen van hun energierekeningen.
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gaat het zelfs bijna om de helft van alle consumenten. Voor Noord-Amerika noteren de onderzoekers 45%, terwijl het in Zuid-Amerika gaat om maar liefst 47% van de consumenten.
In Nederland wordt het probleem van energiearmoede volgens experts de komende jaren alleen maar groter. In 2030 is de gasrekening mogelijk honderden euro’s hoger, bleek recent uit een doorberekening van energieleverancier Essent.
Gigantische investering vereist
De relatief lage bereidheid – of mogelijkheid – van consumenten om meer te betalen voor schone energie is een risico voor de verduurzamingsplannen van de sector, schrijft Accenture in zijn rapport. De energietransitie vraagt om grote investeringen in infrastructuur, het opschalen van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van nieuwe innovaties.
Volgens de onderzoekers is wereldwijd tot en met 2050 zo’n $115 biljoen aan investeringen nodig om de energietransitie te laten slagen. Daarvan is $53 biljoen gereserveerd voor schone energieopwekking, $42 biljoen voor het energietransport en $20 biljoen voor tijdelijke en alternatieve technologieën zoals CO2-opvang.
De hamvraag is: wie gaat deze rekening betalen? In de praktijk zullen vele verschillende partijen meebetalen, waaronder de overheid, energiebedrijven, bedrijven én burgers. Overheden en energiebedrijven berekenen namelijk een deel van de kosten door via belastingen en heffingen, en hogere tarieven.
“Energiebedrijven staan op een keerpunt”, zegt Knigge. “Dergelijke organisaties moeten betaalbare energie leveren én tegelijkertijd investeren in duurzaamheid. Door gebruik te maken van innovatie technologieën en slimme benaderingen kunnen we de balans vinden en de energietransitie betaalbaar houden voor huishoudens.”