McKinsey: Eenderde gebruikt smartphone tijdens rijden

25 februari 2013 Consultancy.nl

Ruim een derde (35%) van de automobilisten gebruikt hun smartphone tijdens het autorijden. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt de smartphone gebruikt om te bellen (89%) en voor navigatiesoftware, zoals TomTom of Google Maps (68%). Jonge bestuurders gaan vaker in de fout. Dat blijkt uit onderzoek door adviesbureau McKinsey & Company.

De gevaren van telefoongebruik tijdens het rijden zijn welbekend. Zelfs een snelle blik op een inkomende oproep of een nieuwe e-mail kan genoeg zijn om onze ogen op het verkeerde moment van de weg af te halen.

Van de 2.000 automobilisten die door McKinsey & Company werden benaderd, liet 35% weten dat ze hun smartphone tijdens het rijden gebruiken. De consultants benadrukken echter dat dit aantal in werkelijkheid waarschijnlijk hoger ligt, omdat sommige mensen niet zouden toegeven dat ze de regelgeving overtreden. Van de automobilisten die dit wel toegaven, zei 89% dat ze hun telefoon gebruiken om te telefoneren, 68% voor navigatie, 39% voor instant messaging en 31% om hun e-mail of het internet te bekijken.

McKinsey - Smartphone Autorijden

Jong vs oud
In het onderzoek ‘Mobility of the Future’ ontdekte het strategie adviesbureau ook dat jongeren vaker hun smartphone tijdens het rijden gebruiken, omdat ze een “grotere behoefte voelen om in contact te blijven”. Ruim de helft (55%) van de respondenten tussen de 18 en 39 jaar oud beschouwt toegang tot data in hun auto als belangrijk. In de leeftijdscategorie 40-69 jaar is dit slechts 27%.

Nieuws

Meer nieuws over