Panteia: 85 procent nieuwe banen in EU door MKB sector

16 januari 2012 Consultancy.nl

Tussen 2002 en 2010 zijn 85% van de nieuwe banen in de EU gecreëerd door het midden- en kleinbedrijf (MKB). Opvallend is dat het percentage een stuk hoger ligt dan het aandeel van MKB bedrijven in de totale Europese werkgelegenheid (67%). Dit blijkt uit een studie over de bijdrage van het MKB aan de werkgelegenheidsgroei in de Europese Unie uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Panteia.

De Panteia studie getiteld ‘Do SMEs create more and better jobs?’ is onderdeel van 'The SME Performance Review project' van de Europese Commissie.

85 procent nieuwe banen in EU door MKB sector

MKB
Gemiddeld groeit de werkgelegenheid in het MKB* harder (1,1%) dan in het grootbedrijf** (jaarlijkse groei gemiddeld 0,4%), zowel in Nederland als in de andere deelnemende landen. Een duidelijke uitzondering is de handel, waarin de werkgelegenheid in het MKB jaarlijks steeg met 0,7% vergeleken met 2,3% in grote ondernemingen. Dit is te wijten aan de sterke toename van grote handelsondernemingen, vooral in de verkoop, onderhoud en reparatie van motorvoertuigen. 

Kleinbedrijf
Binnen het MKB is het kleinbedrijf*** met 58% verantwoordelijk voor het hoogste percentage van de totale groei van de werkgelegenheid. De overgrote meerderheid van deze nieuwe banen wordt door nieuwe ondernemingen (jonger dan vijf jaar) gecreëerd. Nieuwe ondernemingen die actief zijn in de zakelijke dienstverlening creëerden tot meer dan een kwart (27%) van de nieuwe banen.

Innovatie
Uit het rapport van Panteia komt ook naar voren dat innovatie een positief effect heeft op de werkgelegenheid. Innovatieve bedrijven, maar ook bedrijven uit meer innovatieve landen hebben een hogere werkgelegenheidsgroei. Bijvoorbeeld, in landen die matig innovatief zijn zeggen 70 % van de bedrijven te maken te hebben met een daling van de totale vraag. In landen die leidend zijn op het gebied van innovatie zegt 45% van de bedrijven hiermee te maken te hebben.

*MKB = bedrijven met een omvang tot 250 werknemers

** Grootbedrijf = bedrijven met 250 of meer werknemers

*** Kleinbedrijf = bedrijven met een grootte tot 10 werknemers

Nieuws

Meer nieuws over