HEYDAY helpt Isala Ziekenhuis met effectief gebouwbeheer
Met ruim 1.000 bedden is het Isala het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Binnen het ziekenhuis vormt de afdeling gebouwbeheer een cruciale schakel in het leveren van goede zorg. HEYDAY Consultancy ondersteunt de afdeling bij het optimaal laten functioneren van alle gebouwgebonden installaties.
In weinig gebouwen is het zo belangrijk dat alle installaties voortdurend goed werken als in een ziekenhuis. Van het luchtbehandelingssysteem tot koel- en verwarmingsinstallaties en nog véél meer: alles moet betrouwbaar zijn én blijven voor de veiligheid en gezondheid van alle eindgebruikers.
Dat maakt ook het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) cruciaal. In zo’n MJOP staat onder meer wanneer een installatie of systeem toe is aan vervanging en wat de kosten daarvan zijn.
Ferry Brouwer, technisch adviseur gebouwde omgeving bij Isala, licht toe: “Elke twee jaar stellen we binnen Isala een praktisch uitvoeringsprogramma op met werkpakketten. Deze koppelen we aan de juiste professionals.”
Almar de Vries, consultant bij HEYDAY, ondersteunt als adviseur en projectmanager bij de uitvoering van dit plan. Hij is verantwoordelijk voor de praktische invulling van de onderhoudswerkzaamheden.
“Wanneer een systeemonderdeel aan vervanging toe is, overwegen we altijd een duurzamere optie.”
“Samen met Ferry monitor ik de voortgang van de MJOP-werkpakketten”, vertelt De Vries. “We bespreken welke stappen zijn gezet, waar we staan en wat de financiële situatie is. Waar nodig sturen we een programma bij of veranderen we de scope.”
Samenwerking met ketenpartners
Daarbij werkt De Vries nauw samen met externe ketenpartners, zoals bouw- en installatiebedrijven. “Voordat we offertes aanvragen voor onderhoudsprojecten, gaan we eerst in gesprek met onze ketenpartners”, legt hij uit.
Deze partners – zoals BAM, dat Isala ondersteunt bij het technisch beheer – zijn vaak op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen en wetgeving. De specialistische kennis van deze bedrijven helpt bij het maken van duurzame en kostenefficiënte keuzes.
Een voorbeeld hiervan is de revisie van een grote luchtbehandelingskast. Deze installatie is verantwoordelijk voor het binnenklimaat van het ziekenhuis. “We onderzoeken momenteel samen met de afdeling Gebouwbeheer en fabrikanten de mogelijkheden voor vervanging van de kast, waarbij duurzaamheid en efficiëntie vooropstaan”, legt De Vries uit.
Duurzaam beheer als norm
Hij geeft aan dat duurzaamheid sowieso een steeds belangrijker speerpunt vormt binnen het onderhoud van de Isala-gebouwen. “Wanneer een systeemonderdeel aan vervanging toe is, overwegen we altijd een duurzamere optie”, schetst hij.
“Uiteindelijk moet ons werk bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige omgeving voor alle eindgebruikers.”
“Of heeft een verlichtingssysteem onderhoud nodig? Dan gaan we na of we bewegingssensoren kunnen installeren, zodat de lampen alleen aangaan als er iemand in de ruimte is. Op deze manier pakken we de verduurzaming en het onderhoud in één keer aan.”
Waardevolle samenwerking
De jarenlange samenwerking tussen Isala en HEYDAY wordt door beide partijen als zeer waardevol ervaren. “Almar ontzorgt mij volledig”, geeft Brouwer aan. “Doordat we al flink wat jaren samenwerken, kent hij de wegen binnen Isala en weet hij mensen goed te vinden.”
“Verder signaleert hij zaken binnen Isala die we kunnen verbeteren – ook als ze buiten de scope van zijn opdracht vallen. Deze zaken stemt hij met mij af en hij vraagt goedkeuring om ze op te pakken. Waar het kan optimaliseert hij onze technieken en onderhoudsprocessen, zodat we in de toekomst nog efficiënter werken.”
Ook De Vries is zeer te spreken over de samenwerking. “Binnen Isala werk ik in een fijne omgeving. Iedereen beschouwt me echt als een van hun collega’s.”
“Daarnaast voer ik regelmatig gesprekken met de eindgebruikers en operationeel leidinggevenden in het ziekenhuis, om zo een beter beeld te krijgen van hun behoeften”, legt hij uit. “Want uiteindelijk moet ons werk vanuit de afdeling Gebouwbeheer bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige omgeving voor alle eindgebruikers.”