Berenschot evalueert incident bij overlaatdam in Maastricht
Adviesbureau Berenschot heeft in opdracht van veiligheidsregio Zuid-Limburg en Rijkswaterstaat een incident bij een overlaatdam in Maastricht geëvalueerd.
Afgelopen kerstvakantie kampte ons land met flinke waterproblemen. Op verschillende plekken was sprake van hoogwater zoals rond het Markermeer in de Noord-Hollandse gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Hoorn.
Ook Maastricht werd getroffen door waterproblemen. Een deel van een overlaatdam in de Maas bij Bosscherveld spoelde weg. Kort daarop werden de woonboten in de omgeving ontruimd. Een halve dag later raakte een woonboot los en botste tegen een brug aan, die hierdoor instabiel en niet langer begaanbaar werd.
Vanwege het gat in de overlaatdam stroomde het water weg en daalde het peil tot onder het reguliere niveau van stuwpand Borgharen. Het feit dat de stuw bij Borgharen niet volledig gestreken kon worden vanwege een defect, zorgde voor een gevaarlijke situatie.
Om ervoor te zorgen dat die situatie niet nog verder uit de hand zou lopen, werd een tijdelijke nooddam aangelegd. Het Nederlandse leger was hierbij betrokken. Vanwege het moeilijk begaanbare terrein werd de nooddam aangelegd met behulp van van Chinook-helikopters.
Multidisciplinaire samenwerking
Bij het verhelpen van de waterproblemen in Maastricht waren verschillende partijen betrokken. Naast Rijkswaterstaat en veiligheidsregio Zuid-Limburg ging het onder meer om Waterschap Limburg, het ministerie van Defensie en enkele Belgische organisaties.
Maar hoe is deze multidisciplinaire crisissamenwerking om het gat in de overlaatdam te verhelpen precies verlopen? Met die vraag zochten Rijkswaterstaat en veiligheidsregio Zuid-Limburg contact met Berenschot.
Eerste paar dagen enigszins stroef
In het rapport van het adviesbureau is te lezen dat de samenwerking de eerste paar dagen enigszins stroef verliep. Ook was sprake van onderlinge frustratie tussen de betrokken organisaties.
Meerdere uren voordat de woonboot losraakte en tegen de brug aanbotste, voorspelde één van de organisaties dat men hier rekening mee moest houden. Maar die waarschuwing werd terzijde geschoven. Toen de woonboot uiteindelijk toch loskwam en tegen de brug knalde, leidde dat tot veel frustratie.
Dat de samenwerking in het begin niet zo soepel verliep, heeft volgens Berenschot onder meer te maken met een gebrek aan coördinatie. Ook speelden er communicatieproblemen en was er sprake van verwarring doordat niet alle betrokken partijen de situatie hetzelfde inschatten.
Prima samenwerking, veel waardevolle lessen
Niettemin werden de problemen met de overlaatdam door gezamenlijk optreden onder controle gebracht. Al met al concludeert Berenschot dat de verschillende organisaties uiteindelijk behoorlijk goed hebben samengewerkt en bovenal veel waardevolle lessen hebben geleerd.
Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht en tevens voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Limburg, schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de multidisciplinaire samenwerking “een voorbeeld voor anderen” is. Hij is dan ook trots op de algehele crisisaanpak.