Berenschot onderzoekt waternood rond Markermeer

14 maart 2024 Consultancy.nl

Berenschot gaat onderzoek doen naar de hoogwatersituatie in het Markermeer rond de laatste jaarwisseling.

Afgelopen kerstvakantie kampte ons land met fikse waterproblemen. Op verschillende plekken langs de Maas en de Rijn was sprake van hoogwater. Zoals in Maastricht, waar het Nederlandse leger een nooddam aanlegde. En bijvoorbeeld ook in Nijmegen, waar de gemeente en vrijwilligers zelf zandzakken op de kade plaatsten.

De grote rivieren lozen veel hun water in de Noordzee. Dat geldt niet voor de IJssel en de Overijsselse Vecht: die monden in het IJsselmeer. Bij hoogwaterstanden kan een deel van dat water worden geloosd in de Waddenzee.

Berenschot onderzoekt rol RWS tijdens waternood rond Markemeer

Rond de laatste jaarwisseling was echter springtij in de Waddenzee, waardoor veel minder water kon worden afgevoerd.

Het IJsselmeer wordt gescheiden van het Markermeer met een dam met sluizen. Doordat het water in het IJsselmeer eind vorig jaar en begin dit jaar niet kon worden geloosd in de Waddenzee, steeg het waterpeil van het IJsselmeer boven het waterpeil van het Markermeer.

“Het Markermeer ontvangt het water dat wordt uitgemalen vanuit de omliggende gebieden”, zegt Marsja Ros van waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Op die manier zijn de waterstanden van beide meren sterk gestegen. En dat heeft gezorgd voor wateroverlast op verschillende plekken.”

Onder meer Edam-Volendam, Waterland en Hoorn – allen gelegen aan het Markermeer – kampten met overlast. Inwoners uit deze gemeenten werden afgelopen oudejaarsdag in alle vroegte door de politie gewekt vanwege overstromingsgevaar. Tal van kelders en straten waren daar toen al ondergelopen.

Evaluatie

Na elk hoog- of laagwatersituatie voeren alle betrokken organisaties evaluaties uit, vertelt Lisanne Verheijen, communicatieadviseur van Rijkswaterstaat (RWS). “Dit is een gebruikelijke procedure die bedoeld is om te leren van de situatie zodat deze organisaties een volgende keer nog beter zijn voorbereid.”

Voor de hoogwatersituatie rondom de jaarwisseling heeft het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Berenschot ingeschakeld voor het uitvoeren van een landelijke procesevaluatie.

“Het WMCN is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de waterschappen, Defensie en het KNMI, zegt Verheijen. “Daarbij wordt ook samengewerkt met andere overheden zoals provincies en veiligheidsregio’s. In de evaluatie worden ook gemeenten benaderd.”

Als onderdeel van de evaluatie stelt Berenschot onder andere een tijdlijn op van de opgetreden waterstanden en de genomen technische maatregelen.

“Tevens worden op basis van interviews, enquêtes en de uitkomsten van andere evaluaties procesmatige aspecten geëvalueerd zoals de berichtgeving, de communicatie, de crisisorganisatie en de samenwerking”, voegt Verheijen toe. 

Op deze manier zal Berenschot ook de hoogwatersituatie rond het Markermeer in Edam-Volendam, Waterland en Hoorn onderzoeken. Het is niet bekend wanneer de gehele evaluatie zal zijn afgerond. 

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org