Waterproblematiek kost wereldeconomie tot 2050 duizenden miljarden
Waterproblematiek zal de wereldeconomie tot 2050 vele duizenden miljarden kosten. Adviesbureau GHD Group becijferde dat de rekening voor slechts zeven landen al oploopt tot $5.600 miljard.
De opwarming van de aarde leidt tot fors meer weerextremen, zegt het IPCC, een VN-werkgroep die de risico’s rondom klimaatverandering onderzoekt. Denk hierbij aan hitte- en koudegolven en ook zware neerslag, waardoor overstromingen kunnen ontstaan.
Waar al jaren wordt gewaarschuwd, gaat het inmiddels allang niet meer om verre toekomstscenario’s – de desastreuze gevolgen zijn al volop zichtbaar.
Zo staat momenteel meer dan een derde van Pakistan onder water – een land dat bijna 20 keer zo groot is als Nederland. Meer dan 33 miljoen inwoners zijn getroffen door de oversstromingen. Al 1.500 mensen vonden de dood.
Naast mensenlevens kosten de waterproblemen uiteraard ook ontzettend veel geld. Volgens het onderzoek van GHD Group liepen de wereldwijde kosten vorig jaar op tot $224 miljard.
En dat was nog maar een voorproefje. “Omdat klimaatverandering de volgende decennia tot intensere regenval, overstromingen en droogte zal leiden, zullen deze kosten verder stijgen.”
Voor zijn studie analyseerde het adviesbureau zeven landen met uiteenlopende economische en klimatologische omstandigheden: de Verenigde Staten, China, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Filipijnen, de Verenigde Arabische Emiraten en Australië.
De conclusie: tot 2050 kost waterproblematiek deze landen bij elkaar opgeteld maar liefst $5,6 biljoen, oftewel $5.600 miljard. Het grootste deel daarvan komt op het bord van de VS, dat de komende 28 jaar maar liefst $3.700 miljard kwijt is aan problemen met water. Voor China – dat eind juni kampte met zware overstromingen – lopen de kosten op tot $1.100 miljard.
Verschillen per sector
Het adviesbureau keek ook naar de impact van waterproblemen op de vijf belangrijkste industrieën binnen de wereldeconomie. Daaruit blijkt dat met name de productie- en distributiesector het zwaar te verduren zullen krijgen.
Van de $5.600 miljard komt maar liefst $4.200 miljard op het conto van deze twee sectoren. Zo kan waterschaarste de productie verstoren, terwijl overstromingen en stormen de infrastructuur en voorraden kunnen vernietigen.
Ook de agrarische sector is kwetsbaar. De onderzoekers van GHD Group verwachten dat bedrijven uit deze branche de komende 28 jaar ruim $330 miljard kwijt zullen zijn aan problemen met water, zoals droogte of juist extreme neerslag.